Mai este putin timp pana cand va intra in circulatie noua moneda nationala. De la 1 iulie 2005, moneda nationala va fi denominata, astfel incat 10.000 de lei vechi vor fi preschimbati pentru un leu nou. Cele doua monede vor circula in paralel pana in data de 31 decembrie 2006, moneda veche fiind inlocuita treptat cu cea noua. Dupa aceasta data, preschimbarea va mai fi posibila numai la sucursalele BNR, care desfasoara activitati de casierie, si la institutiile de credit autorizate special de catre BNR. Preschimbarea bancnotelor si a monedelor din vechea emisiune se va efectua pe o perioada de maximum 3 ani, incepand cu data de 1 ianuarie 2007. Din data de 1 iulie 2005, situatiile financiare vor fi intocmite atat in moneda veche, cat si in moneda noua, pana la data de 31 decembrie 2005. Situatiile financiare anuale pentru 2005 se intocmesc in moneda noua, la nivel de leu, fara subdiviziunile lui. Incepand cu 1 iulie, toate facturile si documentele financiar-contabile vor fi intocmite in moneda noua. De asemenea, registrele de contabilitate, registrele privind T.V.A., orice alte registre sau jurnale utilizate de catre institutiile de credit, precum si documentele generate de aplicatiile informatice ale acestora, vor fi intocmite in moneda noua. Sumele inscrise pe instrumentele de plata de debit, respectiv cecuri, cambii si bilete la ordin, care se afla in posesia beneficiarilor si urmeaza a fi introduse spre decontare dupa 1 iulie, vor fi convertite de catre institutiile de credit, pe raspunderea posesorului instrumentului de plata in cauza. Pe tot parcursul perioadei, in care moneda veche are putere circulatorie, respectiv pana la data de 31 decembrie 2006, soldul registrului de casa va fi evidentiat in moneda noua. Prezentarea componentei soldului de casa se va face in functie de structura numerarului existent, respectiv in moneda noua si moneda veche, dupa caz.
Acestea sunt cateva reguli pe care le impune legea denominarii leului. Insa, mai sunt destul de multe probleme pe care le ridica intrarea in circulatie a noului leu. Din pacate, nici organele abilitate nu stiu rezolvarea exacta a acestora, ce sa mai spunem de agentii economici. Am facut un sondaj in randul acestora din urma, pentru a vedea daca sunt sau nu informati cu privire la aceste modificari, in special daca stiu cum se vor intocmi monetarele la sfarsitul zilei, registrul de casa si daca trebuie modificate casele de marcat fiscale.
Ana Florean, 32 de ani, administrator magazin alimentar: "Din cate stiu, casa de marcat trebuie modificata de cei cu care avem contract. Cred ca pe bonul fiscal vor aparea preturile si in leul vechi si in cel nou, dar suma de plata va fi trecuta in leul nou. Incasarile sau platile in leul nou le vom inregistra asa in registrul de casa, cele in leu vechi vor fi inregistrate tot in leu vechi, iar la final vom trece doua solduri. Inca n-am primit nici o dispozitie cu privire la intocmirea acestor acte, nici despre monetare nu stim nimic. Dar cred ca dupa 1 iulie va fi un mare haos, pentru ca nu am fost informati din timp."
Administrator magazin aparate electrocasnice: "Ma gandesc cu mare groaza la data de 1 iulie. Nu stiu nimic sigur, nu mi s-a spus nimic."
Contabil la o unitate de alimentatie publica: "Stiu doar ca bilantul pe semestrul I va fi depus in leul vechi si ca exista un program de contabilitate, pe care deja l-am achizitionat, care va face conversia. Despre casele de marcat nu se stie inca nimic, nici actele aditionale pentru salarii nu stim daca trebuie sau nu sa le facem."
A. C., administrator magazin alimentar: "Au venit jandarmii si au afisat posterele cu leul nou, dar nimeni nu ne-a spus nimic cu privire la monetare, case de marcat, registru de casa sau alte acte contabile. Am afisat de la 1 martie si noile preturi, dar cred ca va fi un haos total dupa 1 iulie. Mai asteptam, poate in zilele urmatoare vom primi ceva informatii si nu inainte cu o zi, doua."
Directorul executiv adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Salaj, Vasile Budai, ne-a declarat ca, ceea ce se stie sigur, pana acum, este faptul ca bonul fiscal va fi eliberat de casa de marcat in leul nou, chiar daca se incaseaza in vechea moneda. Conform Hotararii de guvern nr. 479/2003, distribuitorii autorizati sunt obligati sa efectueze, pana la data de 1 iulie 2005, la cererea utilizatorilor, contra cost, modificarile de software impuse ca urmare a denominarii monedei nationale, la toate aparatele de marcat electronice fiscale livrate de catre acestia. Despre intocmirea monetarelor si a caselor de marcat nu am putut afla prea multe, intrucat DGFP va primi lamuriri saptamana urmatoare, cand ne vor informa si pe noi.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Salaj, Mariana Pop, ne-a declarat ca inca nu se stie nimic despre actele aditionale si ca nu a fost facuta nici o precizare in acest sens. Nu ne mai ramane decat sa asteptam data de 1 iulie, cand vom asista la un mare haos, deoarece lumea nu a fost informata din timp, iar in cateva zile va trebui sa aplicam corect toate prevederile legii.