Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit primeste cereri de finantare pentru proiecte SAPARD vizand investitii in silvicultura si achizitionarea de echipamente pentru laboratoare sanitar-veterinare, desi aceste programe nu au fost inca acreditate de UE, anunta un comunicat al agentiei.
Solicitantii de fonduri europene pot depune proiecte care vizeaza imbunatatirea structurilor in vederea realizarii controlului de calitate veterinar si fitosanitar pentru calitatea produselor alimentare si pentru protectia consumatorilor, in valoare totala de 41 de milioane de euro, constituirea grupurilor de producatori, 13 milioane de euro, promovarea unor metode agricole de productie destinate sa protejeze mediul si sa mentina peisajul rural, 39 de milioane de euro, si silvicultura, 127 de milioane de euro.
Hotararea a fost luata in vederea verificarii prealabile a formei si continutului documentatiei depuse de potentialii beneficiari pentru ca in momentul lansarii oficiale a sesiunii de depunere a proiectelor eventualele erori sa fie remediate in timp util.
Cererile de finantare se pot depune la Centrele Regionale de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, contractarea urmand sa se faca dupa primirea deciziei de acreditare, asteptata in maximum doua saptamani, potrivit reprezentantilor agentiei.
Primirea cererilor de finantare si crearea unui portofoliu de proiecte in asteptare este menita sa accelereze ritmul de angajamente si sa fie evitati timpii morti de la depunere la contractare, se mai arata in comunicat.
Romania mai poate primi de la UE, pana in 2007, prin intermediul Agentiei SAPARD, peste 1,4 miliarde de euro, in prezent fiind acreditate doar sase masuri. (M.C.I.)