Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Gorj nu a trimis inca anchetatorilor notele de control rezultate in urma verificarilor la firmele afaceristilor romi Barcina si Potarca.

In ciuda mai multor controale care au scos la iveala afaceri dubioase, miliardarii romi Ninel Potarca si Dan Barcina din Targu Jiu nu au vizitat inca Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj. In ciuda declaratiilor conducerii DGFP Gorj, care a anuntat ca rezultatele controalelor la firmele administrate de romi au fost transmise anchetatorilor, acest lucru inca nu s-a intamplat. Prim-procurorul Gheorghe Emil Mota, seful Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj, a precizat ca nu a fost primita nici un fel de nota de control de la care sa fie incepute cercetari. „Stiu ca in permanenta au fost date publicitatii acele rezultate si s-a spus ca au fost comunicate procurorilor, insa pana acum noi nu am primit nimic. Am facut de mai multe ori demersuri, pentru a putea demara anchete in cele doua cazuri, insa nu au avut efect. Poate reusim ca pana la sfarsitul anului sa deschidem aceste dosare, pentru ca prejudiciile sunt destul de mari“, a declarat prim-procurorul Mota.

Prejudicii de sute de miliarde de lei

Verificarile DGFP Gorj la firmele afaceristilor romi au scos la iveala mai multe afaceri ilegale. Dupa cum au stabilit in urma unui control inspectorii fiscali, miliardarul Barcina are de returnat statului 26 de miliarde de lei vechi. Astfel, SC TRANSUTIL PREST COM SRL Targu Jiu a efectuat lucrari de constructie de sarpante si hidroizolatie fara ca aceasta activitate sa fie inscrisa in actul constitutiv al firmei. TRANSUTIL este ultima detinuta de Barcina in Gorj, societatea fiind in reorganizare judiciara, inregistrand la bugetul de stat debite de peste 2,8 miliarde de lei. De asemenea, Dan Barcina este acuzat de fals, uz de fals si abuz in serviciu, fiind constatat, in urma unor tranzactii dubioase, un prejudiciu de peste opt milioane de lei noi la Cooperativa de Credit INVEST BANK - Banca Populara Targu Jiu. Finantele Publice au mai aplicat sechestre la toate cele patru firme detinute de omul de afaceri de etnie roma Constantin „Ninel“ Potarca. Este vorba despre SC OLINTON SRL, SC LUMETAL, SC SIATRA, toate din Targu Jiu, respectiv SC DEMRAX SRL din Scoarta. La SC OLINTON a fost stabilita o evaziune fiscala de 16 miliarde de lei, la SC LUMETAL de 38 de miliarde de lei, la SC DEMRAX de 22 de miliarde de lei, iar la SC SIATRA PROD COM evaziunea depaseste 293 de miliarde de lei. Trebuie amintit si faptul ca SC SIATRA este in prezent cel mai mare datornic la bugetul de stat din judetul Gorj, cu debite de 409,4 miliarde de lei vechi.