Autoritatile au modificat legislatia referitoare la modernizarea sistemelor de furnizare a agentului termic, dand voie firmelor care exploateaza si intretin repartitoarele sa desfasoare aceste activitati chiar daca nu toti locatarii si-au montat respectivele instalatii.
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Serviciilor de Gospodarire Comunala (ANRSC) a dat mana libera firmelor autorizate sa citeasca si sa factureze individual caldura locatarilor care si-au montat repartitoare de caldura, modificand Ordinul nr. 233 din 2004, care stabilea ca prestatorii pot incasa banii beneficiarilor dintr-un condominiu (scara de bloc) numai daca 100 la suta dintre acestia au repartitoare. Potrivit Ordinului nr. 255 al ANRSC, publicat la inceputul lunii mai, aceasta obligativitate este inlocuita cu permisiunea data societatilor de profil sa-si ingrase conturile daca minimum 80 la suta dintre proprietarii de apartamente din condominiu detin echipamentele adecvate. Cu alte cuvinte, o data cu intrarea in vigoare a Ordinului nr. 255, firmele care exploateaza instalatiile isi pot gasi mult mai usor clienti. "In cadrul unei intalniri a reprezentantilor unitatilor autorizate sa monteze si sa exploateze repartitoare cu factorii responsabili din ANRSC s-a ajuns la concluzia ca o astfel de interventie in textul normativ este justificata prin intentia de a nu conditiona dorinta celor multi, de a plati individual caldura, de neimplicarea celor putini, dar si prin considerente de natura tehnica", a spus Adrian Burea, directorul de zona al ANRSC. Acesta a declarat, de asemenea, ca in Hotararea Guvernului nr. 933 din 2004 este stipulat faptul ca "Autoritatile publice sunt obligate sa se implice in actiunea de modernizare a sistemelor de incalzire centrala", ceea ce inseamna ca primariile ar fi trebuit sa incerce sa urmareasca activitatea de montare a repartitoarelor si sa ia masuri pentru incheierea acestei actiuni in iulie 2007, asa cum prevede legea. Burea a recunoscut, pe de alta parte, faptul ca, in mod normal, firmele n-ar fi putut incasa de la locatari, in mod legal, cei aproximativ 0,5 euro pe repartitor, contravaloarea citirii si facturarii individuale, intrucat in prea putine condominii era respectat Ordinul nr. 233. "Confirm ca in peste 75 la suta dintre cazuri aceste societati luau bani practic ilegal", a mai declarat directorul Adrian Burea. Gazeta de Sud a semnalat de mai multe ori incalcarile flagrante ale Ordinului nr. 233 din 2004 al ANRSC de catre majoritatea prestatorilor din Craiova, care au pretins lunar, pe timpul cat se furniza caldura in sistemul centralizat, zeci de mii de euro - contravaloarea serviciilor postmontare repartitoare.
Giubelan: "Problema este la ANRSC"
Marian Giubelan, seful Serviciului pentru coordonarea asociatiilor de proprietari, din cadrul Primariei Craiova, sustine ca, in ciuda sarcinilor pe care le atribuie HG nr. 933 administratiei publice locale, parghiile de interventie ale acesteia sunt, practic, nule. "Este adevarat ca HG nr. 933 exprima in textul ei obligatii pentru primarii, dar acestea nu pot fi respectate practic. Acordul de vointa in temeiul caruia se monteaza, se platesc, se exploateaza si se achita contravaloarea acestei actiuni este incheiat intre societati si proprietari. Cred ca, de fapt, problema este la ANRSC, fiindca metodologia de aplicare a legislatiei in domeniu, respectiv Ordinul nr. 233 al ANRSC, avea mari scapari", a declarat Giubelan.
Legislatia actuala nu specifica ce se intampla cu locatarii care nu pot plati milioane de lei pentru a-si monta repartitoare, desi stabileste clar ca ei, proprietarii, raspund pentru montarea acestor echipamente. Furnizorii de utilitati recunosc ca familiile sarace vor iesi in pierdere. "In tot mai multe condominii se vor ivi situatii in care cei putini vor plati pierderile de energie termica, deoarece cei 80 sau peste 80 la suta vor plati intretinerea mult redusa, gratie repartitoarelor. La o scara cu peste 40 de apartamente, cei sapte-opt locatari fara repartitoare ar putea plati dublu caldura", a declarat Tatian Tudorache, directorul Regiei Autonome de Termoficare Craiova.
Gheorghe Dorobantu, administratorul Asociatiei nr. 3 Brazda lui Novac, este de parere ca noile reglementari trebuie privite din perspectiva celor care vor sa achite ce consuma: "Cred ca ideea e destul de buna. Sigur ca vor exista si nemultumiri, mai ales din partea celor care nu vor avea repartitoare si vor plati cu cel putin 20 la suta mai mult incalzirea, decat ceilalti. Asta in cazul scarilor cu doar 15-20 de apartamente. Sunt situatii in care toti proprietarii isi dau acceptul, dar cand vine vorba de plata repartitoarelor, unii nu mai sunt de gasit".