Aeroporturile Otopeni si Baneasa vor fi unificate si va fi construita o linie de metrou Bucuresti-Otopeni
Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca printre obiectivele mandatului sau se numara realizarea Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti SA, dar si proiectul liniei de metrou Bucuresti-Otopeni.
"Directorii aeroporturilor internationale Henri Coanda Otopeni si Aurel Vlaicu Baneasa trebuie sa colaboreze, pentru a se finaliza proiectul Companiei Aeroporturi Bucuresti SA, formata din unificarea aeroporturilor", a anuntat Radu Berceanu.
"Cele doua aeroporturi vor avea conduceri separate pentru activitatea curenta. Ele vor avea si o conducere care se va preocupa de politica referitoare la activitatea de transport aerian in zona Bucuresti, unde traficul este deja foarte crescut si unde trebuie sa luam masuri unitare in favoarea pasagerilor, al caror numar depaseste 6 milioane pe an, la cele 2 aeroporturi, cumulat", a spus ministrul.
Radu Berceanu a aratat acest model al unei companii aeroportuare al capitalelor exista in aproape toate statele vestice.
Ministrul Transporturilor si Infrastructurii a precizat, totodata, ca a dat toate aprobarile necesare pentru o noua etapa de dezvoltare a terminalului de la Aeroportul Otopeni.
"Trebuie sa decidem si lucruri cumva mai de perspectiva: Aeroportul Otopeni se va afla in cativa ani intre doua autostrazi, sau, mai bine zis, de o parte este DN 1, care are trei benzi pe sens, si, de cealalta parte va trece Autostrada Bucuresti - Ploiesti, care are de asemenea, trei benzi pe sens. Trebuie sa prevedem modul in care se va dezvolta aeroportul, astfel incat accesul calatorilor la toate mijloacele de transport sa fie cat mai bun", a sustinut Radu Berceanu.
Pe de alta parte, ministrul Transporturilor si Infrastructurii a punctat si proiectul prin care Aeroportul Otopeni va fi legat de Bucuresti printr-o linie de metrou.
"Este un proiect care va incepe cu o suma de 300 milioane de euro, pe care ii avem deja de la banca japoneza de investitii. Proiectul a fost transferat de la Primaria Capitalei, care nu avea posibilitatea sa se ocupe de aceasta chestiune. Totalul se va ridica, probabil, undeva la 1 miliard de euro", a spus Berceanu.
Ministrul a completat ca, dupa ce proiectul acestei liniei de metrou va fi initiat, va discuta cu mai multe institutii financiare pentru a acoperi suma necesara.
"Este un proiect mult mai conturat, dar si mai modern, de acces de la Gara de Nord la Aeroportul Otopeni. Il vom lansa in parteneriat public.-privat. Vom initia astfel un plan coerent de dezvoltare a celor doua aeroporturi, Otopeni si Baneasa, un plan foarte clar programat pentru urmatorii 10-15 ani, prin care calatorii de pe Otopeni vo avea acces la trasee feroviare si de metrou", a spus Radu Berceanu.