În ciuda criticilor aduse de CE si FMI, România tinteste în continuare adoptarea monedei euro în 2014.O amânare a adoptarii euro ar putea aduce o „relaxare periculoasa“ a masurilor necesare pentru procesul de convergenta a României catre nivelul statelor dezvoltate ale Uniunii Europene, a sustinut ieri Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a României (BNR), la prezentarea ultimului raport trimestrial privind inflatia. „Nu trebuie sa împingem adoptarea euro prea departe, deoarece ar putea produce o relaxare periculoasa pentru masurile luate de România pentru convergenta“, a declarat Isarescu. 
„Obiectivul României este adoptarea euro
în 2014“ Isarescu a facut referire la ultimul raport privind procesul de convergenta al Comisiei Europene, publicat miercuri, care arata ca România nu îndeplineste decât un singur criteriu de convergenta nominala din cele cuprinse în tratatul de la Maastricht. „Atât raportul CE, cât si cel al FMI mi se par utile, echilibrate, dar si extrem de valoroase“, a comentat Isarescu.Guvernatorul a tinut sa precizeze ca „obiectivul României în aceasta privinta este adoptarea euro în 2014“, ceea ce ar presupune intrarea în mecanismul ratelor de schimb cu doi ani mai devreme, în 2012. Pentru aceasta, România trebuie sa îndeplineasca anumite criterii de convergenta nominala, care constau în limitarea deficitului bugetar la 3% din PIB (calculat dupa standardul european) si mentinerea datoriei publice la sub 60% din PIB.Un criteriu esential este ca inflatia medie anuala, care a ajuns în România la 5,9% în martie, sa nu fie mai mare cu mai mult de 1,5 puncte procentuale decât inflatia medie a celor mai buni trei membri ai Uniunii Europene. Alte doua criterii sunt legate de rata dobânzii la titlurile de stat pe termen lung si de cursul de schimb, care devine important înainte de intrarea în ERM2, ce presupune fixarea unui culoar de fluctuatie de plus sau minus 15% a monedei nationale fata de euro. 
Inflatie mai mare în acest an, dar mai scazuta în 2009 BNR si-a revizuit în usoara urcare prognoza de inflatie pentru sfârsitul acestui an, la 6%, dar estimeaza o temperare mai rapida a cresterii preturilor în anul 2009, la sfârsitul caruia inflatia ar urma sa reintre în grafic, a spus guvernatorul Mugur Isarescu.Prognoza de inflatie pentru finalul anului viitor a fost revizuita semnificativ în jos, de la 3,9% în raportul anterior, la 3,5% în prezent, nivel care reprezinta chiar tinta BNR pentru 2009.Pentru sfârsitul acestui an, tinta de inflatie a bancii centrale este de 3,8%, plus sau minus 1%, în timp ce pentru decembrie 2009, obiectivul este de 3,5% plus sau minus 1%.Pentru inflatia estimata, guvernatorul vede mai multi factori de risc si un factor pozitiv, care poate ajuta la temperarea inflatiei. Un an agricol bun poate compensa în mare masura riscurile de accelerare a inflatiei peste traiectoria prognozata. Pe de alta parte, riscurile constau în continuarea devansarii cresterii productivitatii muncii de catre majorarile salariale, deprecierea leului - pe fondul turbulentelor din piata financiara internationala - sau executia bugetara mai laxa decât cea proiectata.
Guvernatorul vede în continuare riscuri de depreciere a monedei nationale, însa considera ca „leul a intrat într-o tendinta care se dovedeste mult mai sustenabila, între 3,50 si 3,70 lei/euro“.
Inflatia, prioritara
BNR este preocupata de cresterea economica, dar vrea una cu o inflatie scazuta, singura care este sustenabila, sustine Mugur Isarescu. Guvernatorul BNR i-a replicat astfel ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian, care cerea BNR sa aiba mai mult în vedere cresterea economica si mai putin inflatia.