Incepand cu data aderarii Romaniei la UE, se elimina facturile fiscale si toate celelalte documente cu regim special. In locul acestora agentii economici vor utiliza facturile obisnuite, pe care vor avea posibilitatea sa le pretipareasca. Aceste documente vor contine un cod de inseriere care sa le identifice in mod unic si informatii obligatorii precizate in legislatia TVA armonizata. Potrivit unor experti contabili, noua reglementare va inlesni sistemul de plati si va reduce evaziunea fiscala.
Saptamana aceasta, la sediul Ministerului Finantelor Publice, a fost discutat proiectul de lege armonizata privind TVA referitor la transpunerea in legislatia nationala a acquisului comunitar in domeniu. La intalnire au participat Catalin Doica, secretar de stat, alaturi de reprezentantii MFP si de reprezentanti ai Camerei de Comert Americane si ai unor companii de consultanta si avocatura, care au agreat modul in care directivele europene in domeniul TVA au fost preluate in legislatia romaneasca.
Dupa cum se stie, potrivit legislatiei din prezent, orice persoana impozabila, inregistrata ca platitor de taxa pe valoarea adaugata (TVA), are obligatia sa emita factura fiscala pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate catre fiecare beneficiar sau client. Factura fiscala, ca orice document cu regim special, trebuie sa fie inseriata si numerotata, sa aiba data de emitere, numele, adresa si codul de identificare fiscala ale persoanei care emite factura, precum si ale clientului, denumirea si cantitatea bunurilor livrate sau denumirea serviciilor prestate. Factura trebuie sa contina in mod obligatoriu pretul unitar fara TVA, cota de taxa aplicata si suma taxei pe valoarea adaugata de plata. Cea mai mare problema cu care agentii economici se confrunta este cea care priveste modul de achizitionare a facturilor cu regim special. Ele sunt tiparite de Imprimeria Nationala si sunt distribuite prin reteaua acreditata de aceasta in urma comenzilor din partea firmelor. Acestea pot cumpara facturile doar dupa 5-7 zile de la efectuarea comenzii, avand in vedere timpul necesar pentru executarea lor.

Cum vor arata facturile dupa aderare?

ßi Directiva cu privire la emiterea facturilor fiscale in cadrul Uniunii Europene prevede ca persoanele impozabile din punct de vedere al TVA care efectueaza o vanzare de bunuri sau de servicii trebuie sa asigure emiterea unei facturi catre beneficiar sau client.
Conform prevederilor directivei, factura poate fi emisa nu numai de catre furnizor, ci si, in anumite conditii, de catre cumparator sau, in numele si in contul furnizorului, de catre un tert. Emiterea facturilor de catre cumparator sau client se poate face numai pe baza unui contract incheiat in prealabil intre parti. Un alt element nou il constituie faptul ca facturile emise in statele membre ale Uniunii Europene nu trebuie semnate. ßi o factura emisa in spatiul UE trebuie sa contina, chiar daca este tiparita chiar de catre agentul economic, o serie de informatii, cum ar fi un numar de ordine eliberat in baza uneia sau mai multor serii, care identifica factura in mod unic. In rest, celelalte elemente sunt comune cu cele pe care trebuie sa le contina si o factura eliberata dupa legislatia romaneasca.