Numai drumul pana la casieria societatii costa de cel putin zece ori mai mult. Cele mai mari pachete de actiuni sunt concentrate in mana catorva sute de mii de oameni. Pentru 2005, actionarii au de incasat dividende in valoare de aproape 350 de miliarde de lei vechi.
Majoritatea actionarilor SIF 5 Oltenia ies in pierdere daca se duc sa-si ridice dividendele acordate pentru anul 2005. Potrivit informatiilor furnizate de responsabilii din cadrul societatii, cei mai multi actionari (aproape 7,8 milioane de actionari) au pachete mici, de pana la zece actiuni. Cu toate ca numarul persoanelor care au actiuni la SIF este impresionant, acestea detin impreuna doar 13,31% din capitalul social al societatii de investitii financiare.
Alti aproape 550.000 de actionari detin pachete cuprinse intre 11 si 1.010 actiuni, reprezentand 24,44% din capitalul social, restul fiind completat cu mari actionari (pachete de peste 1.010 actiuni). Ultima categorie cuprinde circa 14.000 de actionari, cu o detinere cumulata de 27,79% din capitalul social al SIF Oltenia. Potrivit bilantului contabil pe 2005, societatea a inregistrat profit si plateste actionarilor dividende in valoare totala de peste 348 de miliarde de lei vechi.
Plata in functie de numarul de actiuni
Pentru plata dividendelor pe anul trecut au fost alese mai multe modalitati de plata. Pentru actionarii detinatori a minimum 100 de actiuni din Bucuresti, Craiova, Pitesti, Targu Jiu, Ramnicu Valcea, Drobeta Turnu Severin, Alexandria, Giurgiu, Slatina si Targoviste, plata se va realiza prin intermediul unei societati bancare cu care urmeaza sa se incheie un contract de distribuire. Factorii de raspundere din cadrul societatii ne-au precizat ca pana acum banca la care au apelat a fost BCR, datorita ariei mari de acoperire a acesteia in ceea ce priveste ghiseele din teritoriu. Pentru ceilalti actionari, tot cu un pachet minim de 100 de actiuni, plata se va face prin intermediul postei. Actionarii detinatori ai unor pachete mai mici de 100 de actiuni isi vor putea ridica dividendele direct de la casieria SIF Oltenia, din Craiova. Asadar, cei mai multi actionari beneficiaza de dividende brute pe 2005 de cel mult 6.000 de lei vechi (in cazul in care au pachete de cate zece actiuni), din a doua jumatate a acestui an. "Dividendele se vor plati incepand cu luna iulie. Din valoarea care revine fiecaruia, se vor achita comisioanele de distribuire fixate de banca, comisioanele postei si, evident, impozitele legale", a explicat Catalina Cisu, ofiter de relatii publice in cadrul SIF Oltenia. In conditiile mentionate mai sus, ramane de vazut cati dintre micii actionari se vor prezenta sa-si incaseze dividendele. Pentru ca banii ramasi dupa plata comisioanelor si impozitelor nu ajung nici macar de o cafea.