Ca si in alte orase, oamenii de afaceri din Galati si-au reorientat investitiile spre achizitiile de terenuri. In prezent cumpararea de terenuri este considerata cea mai profitabila afacere pe termen scurt. Motivul il constituie cresterea considerabila a preturilor pe acest segment.





In ultimii ani piata terenurilor din Galati a cunoscut o evolutie ascendenta atat in ceea ce priveste preturile, cat si numarul cererilor, deoarece, in acelasi timp, "afacerea imobilelor" si-a pierdut din profitabilitate din cauza cresterilor nejustificate ale preturilor. Astfel, in prezent investitia in terenuri poate fi considerata una dintre cele mai profitabile afaceri, avand rezultate pozitive pe termen scurt. Acest lucru a fost confirmat si de reprezentantii agentiilor imobiliare din Galati.

Spre exemplu, Gabriel Baicu, administratorul Retrocasa, a declarat ca anul acesta au fost cazuri in care romanii reintorsi cu bani din strainatate, care doreau sa investeasca intr-un apartament fie pentru a-l inchiria, fie pentru a-l vinde peste un timp, si-au reorientat investitiile prin achizitionarea de terenuri. Acelasi lucru ne-a fost spus si de Eduard Grosu, patronul unei agentii imobiliare din Galati, care a explicat ca, de obicei, sunt cautate terenuri pentru constructia de spatii comericale si de logistica.

Investitia in terenuri este justificata de cresterea spectaculoasa a preturilor din ultimii ani. In prezent cel mai scump teren este cel din zona Metro-Vanatori, mai ales cel cu deschidere la DN26, unde media de pret a unui metru patrat de teren este de aproximativ 50 de euro. De asemenea sunt cautate, in general, terenurile de la periferia orasului, in interiorul municipiului oferta fiind foarte redusa.

Preturile la terenuri se dubleaza de la an la an

Potrivit declaratiilor lui Gabriel Baicu, preturile la terenuri au crescut de la an la an cu 100%. Pe de alta parte, acesta apreciaza ca si pe viitor se va mentine aceeasi crestere. Profitand de acest lucru, cei interesati pot alege o investitie pe termen scurt, cumparand un teren cu suprafata mare pe care sa-l parceleze; aceasta poate aduce intre 30-80% profit in 6-12 luni. Ei pot, de asemenea, sa faca o investitie pe termen lung, cumparand cateva terenuri in zone mai putin dezvoltate, pe care sa le revanda in aproximativ 2-5 ani cu un profit de pana la 300%. Mai mult, Gabriel Baicu ne-a explicat ca au fost cazuri cand acelasi teren a fost vandut de 3-4 ori pana cand s-au ridicat constructii pe el.