Cei aproximativ 300 de angajati ai Commet SA continua greva generala declansata luni dimineata, chiar daca aceasta actiune ar duce la falimentul societatii tecucene.

Angajatii Commet SA isi vor relua activitatea doar daca vor semna Contractul Colectiv de Munca (CCM) pentru perioada 2008-2009 prin care patronatul va accepta una dintre cele trei propuneri de majorari salariale inaintate de Sindicatul Liber si Independent din cadrul societatii.

Iulian Necula, presedintele sindicatului, a declarat ca prima propunere inaintata de muncitori a fost alinierea salariilor la cuantumurile prevazute in contractul pe ramura constructii de masini, la care Commet este afiliata, astfel incat salariul minim net sa creasca de la 540 de lei, cat este in prezent, la 690 de lei.

"Daca prima cerere nu este agreata de patronat, sindicatul nostru a propus alte doua variante de cresteri salariale. Prima varianta se refera la o majorare salariala fixa in valoare de 200 de lei pentru fiecare angajat. Asta presupune ca salariul minim net al unui salariat sa creasca de la 540 de lei la 740 de lei. Cea de-a doua propunere consta intr-o majorare salariala de 25% din cunatumul venitului fiecarui angajat, astfel incat salariul minim net sa creasca de la 540 de lei la circa 650 de lei", a explicat Iulian Necula.

La randul lui Iulian Tocu, directorul Commet SA, a fost ieri, impreuna cu reprezentantul firmei germane, beneficiar unic al productiei realizate la Tecuci, la Bucuresti pentru a purta discutii cu actionarul societatii, respectiv Uzinexport. "Sunt la Bucuresti, unde incercam deblocarea problemelor la fabrica. In ceea ce priveste greva angajatilor nu pot spune decat ca e un mare semn de intrebare daca asa considera muncitorii ca se poate construi. Din punctul meu de vedere oamenii trebuie sa munceasca", a spus Iulian Tocu.

Amimtim ca in prima zi de greva (n.r. - luni), domnia sa a declarat ca patronatul nu poate accepta alinierea salariilor la cele prevazute in contractul pe ramura constructii de masini din cauza lipsei banilor.

Salariatii Commet Tecuci au organizat o greva si anul trecut, cand, dupa cinci zile, au obtinut o majorare salariala de 14%, insemnand 100 de lei.