Sezonul de reduceri pentru produsele din magazine a inceput ieri. Potrivit legii, perioada in care comerciantii cu amanuntul pot practica reduceri de pret pentru produsele specifice sezonului toamna-iarna se intinde pana la 15 aprilie inclusiv.
Un comunicat al Agentiei Nationale pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) informeaza ca vanzatorii isi pot stabili perioada de soldare de la o zi pana la 45 de zile calendaristice, in functie de necesitati, dar cu conditia sa respecte intervalul stabilit prin lege.
Reducerile de pret se pot aplica doar pentru produsele nealimentare a caror desfacere are caracter sezonier, cum ar fi confectiile, inclusiv blanurile, pielaria, produse de marochinarie, galanterie, tricotaje, tesaturi, incaltaminte, articole pentru sport si turism, cosmetice, aparate de incalzire si climatizare, ventilatoare si alte produse similare.
Potrivit legii, proprietarii magazinelor au obligatia sa notifice cu cel putin 15 zile inainte perioada in care efectueaza vanzarile de soldare la primaria in a caror raza teritoriala isi desfasoara activitatea. Orice anunt sau alta forma de publicitate privind soldarea trebuie sa specifice obligatoriu data de incepere a vanzarii de soldare si durata acesteia, precum si sortimentul de marfuri supus soldarii in cazul in care operatiunea de soldare nu se refera la totalitatea produselor din structura de vanzare.
Atentie insa! Reducerile de pret trebuie sa se raporteze la pretul de referinta practicat in acelasi magazin pentru produse sau servicii identice. Pretul redus trebuie sa fie inferior pretului de referinta, care reprezinta cel mai scazut pret practicat in acelasi magazin in perioada ultimelor 30 de zile inainte de data aplicarii pretului redus.
Orice anunt de reducere de preturi ce nu corespunde reducerii practicate efectiv in raport cu pretul de referinta este considerat o forma de publicitate inselatoare si este sanctionat conform reglementarilor legale.
Comerciantii care opereaza reduceri de preturi fara sa respecte prevederile legale risca amenzi cu sume cuprinse intre 20 de milioane de lei si 100 de milioane de lei.