Ingrijorati de amploarea fenomenului muncii in strainatate, investitorii straini se tem ca nu vor mai gasi personal calificat in tara, anunta Ana-Maria Cristina, presedintele ARIS. Dar nu toti romanii "calificati" au emigrat, dovada fiind procentul mare, de peste 80% al celor care sunt calificati pentru un job, explica Maria Suciu. Mai mult, investitorii straini sunt atrasi de forta de munca din Romania. ßi asta pentru ca, pe langa faptul ca este mai ieftina, romanii sunt cunoscuti si ca specialisti in majoritatea domeniilor, mai ales cele tehnice, adauga Suciu. ßi Cristina avanseaza date referitoare la forta de munca ieftina din tara. Spre exemplu, "salariul mediu in Romania este de aproape trei ori mai mic decat in Ungaria si Cehia si de patru ori decat in Croatia", estimeaza presedintele ARIS.
O buna selectie a candidatilor corespunzatori pentru posturile oferite depinde in opinia Mariei Suciu de modul in care acesti investitori folosesc instrumente de recrutare. Acestea din urma le pot pune la dispozitie o baza de date larga din care sa poata selecta personalul ideal nevoilor lor. Iar pana in prezent, reprezentantul firmei de recrutare nu a primit nici o reclamatie prin care companiile straine sa se declare nemultumite de angajatii recrutati prin intermediul companiei sale.
Printre companiile straine care au apelat la serviciile companiei se numara giganti ca Google, Microsoft, Siemens si Oracle, companii de farmaceutice, firme din Noua Zeelanda, Irlanda si chiar din Japonia.

Interdictiile reduc din elanul emigrantilor romani

Comisarii europeni pun interdictii pe munca la negru, ca urmare a accentuari acestui fenomen, dar si din cauza imigratiei ilegale in crestere. Astfel ca se inaspresc sanctiunile pentru angajatorii la negru. Trebuie spus ca munca la negru afecteaza in special domeniile constructiilor si textilelor. Pe langa aceste sanctiuni, romanii care vor sa munceasca in UE o vor putea face liber si legal abia peste sapte ani. Asta din cauza ca statele membre au dreptul de a mentine interdictiile pentru unii cetateni pe o perioada de sapte ani, cu acordul Comisiei Europene. Asa ca cei care vor sa plece vor avea in continuare nevoie de permise ca sa munceasca in statele membre, cu exceptia celor cu care statul a incheiat acorduri bilaterale. Un reprezentant al unui sindicat romanesc estima totusi ca peste 500.000 de muncitori romani vor lua calea Occidentului din 2007.