Pretul petrolului a luat-o razna. Specialistii vorbesc de 70 de dolari pe baril pana la sfarsitul anului, iar unii cred chiar ca barilul ar putea costa 80 de dolari la finele lui 2005. Influentat de clima, de decesul unor lideri ai tarilor producatoare, de atentate si riscuri geopolitice, de interesele economice ale unor state care concentreaza cea mai mare parte din productia mondiala de titei, pretul in continua crestere a barilului de petrol ne va influenta viata asa cum o fac costurile alimentelor sau medicamentelor.

Pretul petrolului ar putea ajunge la 70 de dolari pe baril pana la sfarsitul anului, cererea continuand sa depaseasca oferta, a declarat ministrul adjunct al Petrolului din Iran, Hadi Najad-Hosseinian, aflat intr-o vizita in India, transmite Reuters.
Najad-Hosseinian nu a precizat la ce tip de petrol se refera, dar pretul contractelor la termen pentru titeiul brut de referinta pe piata americana a inregistrat un avans de peste 40% de la inceputul anului, pentru a atinge luni 62,3 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din istorie.
Trebuie spus ca Iranul este al doilea mare producator din cadrul OPEC, organizatie care a avut de la inceputul anului cea mai mare productie de titei din ultimii 25 de ani.
Pretul carburantilor ar putea creste cu 12%
Saptamana trecuta, Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, aprecia ca pretul carburantilor pe piata internationala ar putea sa creasca cu 12% in prima parte a anului viitor, in cazul in care barilul de titei atinge nivelul de 80 de dolari. „Cotatia ar putea sa atinga intre 60-80 de dolari pe baril pana la sfarsitul anului, ceea ce ar determina o scumpire a pretului carburantilor cu pana la patru la suta pentru fiecare majorare de 10%“, spunea Patriciu.
In pofida productiei ridicate, OPEC sustine ca nu poate controla aprecierea preturilor, determinata, in opinia organizatiei, de capacitatile insuficiente de rafinare, dar si de riscurile geopolitice.

Pretul petrolului, influentat de decese si de uragane

Pretul petrolului a crescut miercuri la bursa din Singapore la peste 62 de dolari pe baril, in urma temerilor privind problemele de rafinare aparute in Statele Unite, dar si a celor legate de stabilitatea pe termen lung a Arabiei Saudite, dupa decesul regelui Fahd. Pretul contractelor pentru titeiul de referinta pe piata americana, cu livrare in septembrie, a crescut pe pietele asiatice cu 16 centi, la 62,02 dolari pe baril, dupa ce a atins un varf de 62,08 dolari pe baril. ¥iteiul Brent, de referinta pe piata londoneza, a fost cotat la 60,83 dolari pe baril, cu 21 de centi peste inchiderea de marti a tranzactiilor. Evolutia ascendenta a preturilor a fost influentata si de preocuparea investitorilor privind uraganele din zona Atlanticului. Pentru sezonul de furtuni din 2005 sunt prevazute 21 de uragane, care ar putea atinge astfel recordul stabilit in 1933, potrivit estimarilor guvernamentale.

Romania are petrol doar pentru jumatate din nevoi

Potrivit estimarilor specialistilor din domeniu, Romania este o tara care are inca petrol, dar nu suficient. Calculele arata ca productia interna reprezinta resursa doar pentru jumatate din consumul propriu. De altfel, daca raportam la productia mondiala de titei, productia totala a Romaniei intr-un an calendaristic reprezinta jumatate din productia mondiala zilnica. Tot specialistii mai sunt de parere ca petrolul romanesc este de calitate foarte buna. Din pacate insa, majoritatea rafinariilor sunt de calitate proasta, si atunci o materie prima de buna calitate este stricata in instalatii invechite. In opinia lui Dinu Patriciu, petrolul romanesc ar trebui exportat, si in tara ar trebui prelucrat titei ieftin din import, chiar din zona Marii Caspice unde barilul este mult mai ieftin.