Mai mult de jumatate de milion de romani figurau ca datornici la banci potrivit datelor inregistrate la sfarsitul anului trecut de Biroul de Credit. Mai exact, la aceeasi data, 597.778 de cetateni erau restantieri la plata ratelor catre bancile romanesti, iar suma restanta curenta era de circa 50 de milioane de euro. Pentru ca a fi restantier la Biroul de Credit inseamna ca esti rau-platnic, nici o banca nu-ti mai acorda un nou credit. Mai mult, pe "lista neagra" a Biroului de Credit ramai inregistrat timp de cinci ani.
Statisticile preluate de siteul Ghiseul Bancar mai arata ca numarul debitorilor cu obligatii restante curente era de 187.977. Dintre acestia, 26.716 erau restantieri la doua sau mai multe banci.
La Biroul de Credit au fost inregistrate un numar de 229.046 de credite cu restante curente in valoare de 171.799.544 RON, adica de aproximativ 47,4 milioane de euro.
¥inand cont de faptul ca valoarea creditelor acordate de banci a fost in noiembrie anul trecut de aproximativ 22,1 miliarde de euro, inseamna ca restantele reprezinta aproximativ 0,2%, procent considerat de bancheri neingrijorator.
Biroul de Credit proceseaza informatii despre intarzierile de peste 30 de zile la plata creditelor, in urma informatiilor transmise de bancile romanesti. In prezent, informatiile stranse la Biroul de Credit acopera 95% din valoarea imprumuturilor acordate de bancile romanesti.
Baza de date a Biroului de Credit este folosita de banci pentru a verifica riscul de credit al clientilor, insa si beneficiarii unui credit bancar pot sa verifice gratuit, o data pe an, la aceasta institutie, daca figureaza sau nu in baza de date ca restantier. La a doua consultare a bazei de date se plateste o taxa de 30.000 de lei vechi. Informatiile despre restantieri sunt pastrate in evidenta Biroului de Credit timp de 5 ani.

Cum devii "rau-platnic" fara sa vrei?

Pentru faptul ca, odata intrat in banca de date a Biroului de Credit, esti considerat rau-platnic si nu mai poti accesa alte credite, romanii cu credite la banci au inceput sa fie mai constiinciosi in a-si achita rata lunara, ba chiar si in avans, titreaza siteul Ghiseul Bancar. Asta pentru ca exista riscul de a figura ca restantier daca ai intarziat cu peste 30 de zile plata integrala sau partiala a ratei lunare sau un comision de care nu stiai sau ai uitat.
Potrivit aceleiasi surse, romanii platesc chiar in avans rata la credite pentru ca exista riscul, chiar daca ti-ai platit rata la timp, sa ajungi in scriptele Biroului de Credit. De exemplu, s-ar putea sa existe mici taxe (anuale) de administrare a creditului sau chiar o majorare a ratei pe care o plateai anterior, ca urmare a cresterii dobanzii, de care sa nu fi stiut sau de care sa fi uitat. In cazul in care banca nu te-a informat ca ai de platit respectivele taxe sau de majorarea dobanzii, atunci problema poate fi rezolvata de acea banca, chiar daca ai intrat in evidenta Biroului de Credit. Insa, daca ai uitat sa platesti o suma oricat de mica datorata bancii timp de peste 30 de zile, exista riscul sa fii inregistrat ca rau-platnic. Fireste ca si aceste cazuri se pot rezolva, mai ales daca se dovedeste ca nu a fost rea-intentie si daca suma datorata bancii nu este mare.
Un alt risc luat in calcul de Ghiseul Bancar este acela de a nu plati integral rata lunara. Exista situatii in care nu poti plati, pe 10 ale lunii, sa spunem, suma integrala din rata, restul urmand sa-l achiti alta data sau la urmatoarea rata. Atentie insa, noua data nu trebuie sa fie mai tarziu de 30 de zile si in nici un caz la rata de luna viitoare. Pentru ca restul de plata se considera intarziere si poate fi raportata Biroului de Credit.