Nemultumiti de salarii si tentati de ofertele primite din strainatate, aproximativ 500 de navalisti au parasit locurile de munca pe care le aveau de cativa ani la Santierul Damen. Exodul, care a capatat amploare in ultimii ani, i-a determinat pe reprezentantii conducerii sa adopte o alta strategie privind modelul navelor construite aici, care sa aduca mai multi bani celor care le executa.

Doar de la inceputul acestui an au plecat peste 500 de navalisti care au ales sa munceasca in America sau in tari din Europa. Surse din cadrul Santierului Naval Damen au precizat ca majoritatea salariatilor a plecat pentru a munci in strainatate pe salarii mult mai mari decat cele primite pana acum, in unele cazuri acestea ajungand la 2.000 de euro, in conditiile in care salariul mediu la Damen este in jur de 1.700 de lei.

In ceea ce priveste meseriile celor care au plecat, Stelian Pavel, secretarul general al sindicatului, ne-a explicat ca acestia erau calificati ca lacatusi, sudori, constructori navali si tubulatori. Pentru ca exodul muncitorilor sa nu afecteze activitatea Santierului, conducerea Damen a angajat specialisti din Bulgaria si Ucraina. Pe de alta parte, Gelu Stan, directorul Damen, a schimbat strategia de lucru, trecand la fabricarea navelor mult mai complexe, care le va aduce navalistilor mai multi bani in buzunare.

De asemenea, incepand cu luna august, la Santierul Naval a inceput negocierea contractului colectiv de munca aferent anului 2007-2008, tocmai pentru a gasi o solutie pentru a stopa plecarile.