Uniunea Europeana va da mai multe fonduri pentru sustinerea IMM-urilor. Astfel, anul viitor a fost declarat "Anul european al inovarii", ocazie cu care antrepenorii vor beneficia de o serie de facilitati.

Intreprinderile mici si mijlocii din Romania vor primi mai mult sprijin din partea Uniunii Europene. Cel putin asa a precizat europarlamentarul Adriana Ticau, prezenta vineri la inchiderea proiectului "Management performant in mediul de afaceri galatean". De altfel, aceasta a adaugat ca problemele ivite pe fondul crizei financiare sunt foarte des discutate in cadrul intalnirilor de la Bruxelles. Mai mult, Adriana Ticau a spus ca firmele vor beneficia si de fonduri mai mari din partea UE. Spre exemplu, anul viitor va fi "Anul european al inovatiei", ocazie cu care vor fi puse la bataie circa 5 miliarde de euro pentru cercetare si inovare. "Zilele trecute s-a adoptat un plan de criza la nivel european si anume s-a considerat ca industria de comunicatie si tehnologia performantei, industria constructoare de masini, transporturi si energia sunt domeniile care trebuie incurajate pentru ca pot asigura crestere economica. De aceea se vor acorda si fonduri importante atat pentru cercetare si inovare, practic aproape 5 miliarde de euro vor fi alocate in urmatorii doi ani pentru cercetare si inovare in domeniile aminite dar si o crestere a deficitului bugetar permis pentru unele state membre, astfel incat sa poate fi incurajata constructia de infrastructuri de baza. Anul 2009 va fi 'anul european al inovarii' si inca o data vom avea posibilitatea de a accesa mai multe fonduri europene pentru cercetare si inovare", a declarat Adriana Ticau.

Fonduri structurale in avans pentru Romania

Romania va primi 768,5 milioane de euro avans din fondurile structurale in 2009 (iar pentru perioada 2007-2009 suma ajunge la 1,82 miliarde de euro) odata cu decizia Comisiei - cuprinsa in Planul de relansare economica - de a suplimenta aceste sume. Avansul a fost marit cu 253,2 milioane de euro, potrivit unor date puse la dispozitie de Bruxelles., dupa cum se arata pe site-ul www.mimmc.ro. Avansurile sunt vazute de Comisia Europeana ca o modalitate de a ajuta statele membre care se confrunta cu o lipsa de lichiditati, pentru a avea fonduri din care sa faca platile catre beneficiari si ca proiectele sa nu stagneze. Statele membre sunt obligate sa respecte ratele minime de cofinantare stabilite de regulamentele europene, dar exista o flexibilitate a acestora, a explicat intr-o conferinta de presa joi comisarul Danuta Hubner.

Potrivit datelor Comisiei, avansurile (in euro) prevazute pentru Romania pentru perioada 2007-2008 sunt urmatoarele: Fondul de Coeziune: 425.907.497, dar dupa planul de relansare, pentru 2009 este prevazuta suma de 262.096.921, Fondul European de Dezvoltare Regionala: 448.823.303, pentru 2009: 179.529.321; Fondul Social European: 184.207.381, pentru 2009: 73.682.952.