Cea mai riscanta categorie a populatiei debitoare o reprezinta 500.000 de persoane, care au cate trei credite.
Numarul persoanelor fizice cu credite la banci sau la institutii financiare nebancare (IFN) a ajuns la circa 4,5 milioane, reprezentand aproape 50% din populatia activa a Romaniei, din care peste 500.000 aveau credite atat la banci, cat si la IFN in iunie 2010, arata un raport al BNR´.
Potrivit BNR, creditarea populatiei in 2009 si in prima jumatate a acestui an a fost redusa (creditele nou acordate in acest interval fiind sub 50% din volumul creditelor nou acordate in 2008). La aceasta evolutie au contribuit deopotriva restrangerea ofertei, cat si a cererii de finantare.
"Cei care s-au indatorat atat la banci, cat si la IFN reprezinta cea mai riscanta categorie a populatiei debitoare (peste 500.000 de persoane fizice, totalizand o datorie de 13,8 miliarde lei, iunie 2010). Aceste persoane au in general trei credite (doua la banci si unul la IFN) si prezinta o rata a neperformantei de 13,4% (iunie 2010), similara pe cele doua categorii decreditori", se mai arata in raport.
Populatia solicita credite de la bancile autohtone preponderent in valuta (peste 60%), atat stocul existent de imprumuturi, cat si creditele noi fiind in proportie covarsitoare denominate in euro. Creditul garantat cu ipoteci (credit imobiliar si credit de consum garantat cu ipoteci) reprezinta aproape 80% din creditul in valuta acordat populatiei.
"Creditele imobiliare au o rata de neperformanta care s-a mentinut la valori reduse, o explicatie fiind motivatia mai puternica de onorare a serviciului datoriei in cazul debitorilor indatorati pentru achizitionarea primei locuinte. Maturitatea medie a unui credit in valuta acordat populatiei este de peste 19 ani, in timp ce creditul in lei este acordat pe un orizont de 2,5 ori mai mic (iunie 2010). Aceeasi situatie este valabila in linii mari si in cazul creditului acordat companiilor (maturitatea medie a creditelor in valuta fiind de 3,3 ani, iunie 2010)", se mai arata in raport.
In conditiile crizei, gradul mare de indatorare si pe o durata mai lunga a contribuit insa la diminuarea capacitatii debitorilor care au luat credite in valuta de a face fata unor evolutii nefavorabile. Dinamica neperformantei la finantarea in valuta a devenit de la inceputul anului 2010 superioara neperformantei la creditele in lei.