Nu mai putin de 3000 de societati comerciale au fost radiate in cursul lunii iulie de la Registrul Comertului deoarece nu au respectat litera legii, motivele principale reprezentindu-le faptul ca nu si-au preschimbat certificatele de inmatriculare sau nu au depus bilantul contabil.

"Unde-i lege nu-i tocmeala!", acest lucru s-a aplicat in cursul acestei luni in cazul a circa 3000 de societati comerciale, SA-uri sau SRL-uri, care au fost radiate de la Registrul Comertului Galati. Directorul executiv adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice a Judetului (DGFPJ) Galati, Clavinia Petrescu (foto), ne-a declarat ca situatia privitoare la firmele care au fost radiate a fost transmisa de Registrul Comertului catre Directia de Finante. "Radierile au fost facute in principal in baza Legii 359 din 2004, in cazul societatilor comerciale care nu si-au preschimbat certificatul de inmatriculare, lucru care trebuia facut pina la 31 decembrie 2004. De asemenea au mai fost radiate de la Registrul Comertului societatile comerciale care nu si-au depus bilantul contabil conform prevederilor legii", ne-a precizat Clavinia Petrescu.

Adio, activitate!

Potrivit aceleiasi surse, un numar atit de mare de firme radiate numai in cursul unei singure luni s-a inregistrat in urma cu aproximativ 4 ani, respectiv in anul 2002, cind nu mai putin de aproximativ 4000 de societati comerciale au fost sterse din scriptele Registrului Comertului deoarece nu si-au majorat capitalul social conform legii. In urma "decesului" oficial al celor 3000 de SRL-uri sau SA-uri in evidenta Directiei de Finante Galati mai figureaza la ora actuala circa 20.000 de societati comerciale. Astfel, conform unei statistici intocmite de catre institutie, 19503 societati comerciale au capital privat autohton, 176 au capital de stat, 67 sint cooperative mestesugaresti, iar 69 sint societati comerciale cu capital mixt.