Ca urmare a conditiilor impuse de Uniunea Europeana intreprinderilor mici si mijlocii in primul an al aderarii, aproape 30% din IMM-urile romanesti vor da faliment, ele neputand face fata noilor conditii de piata, ne-a explicat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIMMR), Ovidiu Nicolescu.
In momentul de fata, IMM-urile reprezinta peste 99% dintre firmele romanesti, reunind un numar de 530.000 de companii.
"Practic, in Romania avem doar 1.600 de firme mari, restul fiind reprezentate de IMM-uri", a precizat Ovidiu Nicolescu.
Oficialul CNIMMR ne-a declarat ca, in urma neadaptarii la noile conditii de piata, un procent cuprins intre 10 si 30% din aceste companii vor da faliment, ponderea exacta fiind influentata de multi factori.
"Daca in perioada imediat urmatoare se va grabi foarte mult rationalizarea programelor structurale, daca Guvernul va realiza niste politici de sustinere bazate pe ramuri si subramuri, daca si sistemul bancar va practica dobanzi si comisioane similare cu cele din UE, daca in perioada urmatoare coruptia va scadea la nivelul celei din UE, daca birocratia va scadea la acest nivel, vom tinde spre 10%", a precizat Domnia Sa. In caz contrar, procentele pot creste, ajungand la maximum 30%.

La fel s-a intamplat si-n Portugalia, Spania sau Grecia

In acelasi timp, specialistii estimeaza ca procentul de falimente va fi unul similar cu cel inregistrat de tari precum Grecia, Spania sau Portugalia. "De exemplu, Irlanda, care a stiut foarte bine sa se pregateasca, a avut in jur de 10% sau poate chiar sub 10% faliment.
Alte tari, cum a fost Portugalia, au avut circa 20%. Totul variaza de la o tara la alta. Noi trebuie sa cautam sa avem cat mai putine falimente", a mentionat Ovidiu Nicolescu.
Intrarea in UE va face sa dispara barierele de tipul celor informationale, vamale sau economice. O alta categorie de oportunitati sunt legate de programele de asistenta si fondurile structurale care vor veni din UE.
Pe de alta parte, pentru a putea face fata cerintelor impuse de UE in domeniul mediului, vor trebui facute investitii, dupa unele aprecieri, egale cu intreaga valoare a fondurilor structurale care vor intra in Romania. Valoarea fondurilor structurale se ridica la 30 de milioane de euro. "Vor fi firme care daca nu reusesc investitiile in termenele stabilite se vor inchide. In acest sens, Nicolescu a exemplificat cu domenii precum industria alimentara, chimica si mecanica.

Amenintarea concurentei straine

In paralel, vor aparea si noi amenintari, generate in primul rand de hiperconcurenta, este de parere oficialul CNIPMMR.
"Vor veni intr-un numar mult mai mare decat pana acum concurenti din strainatate si de un nivel calitativ si cu un potential mai ridicat. Acest proces a inceput deja", sustine Ovidiu Nicolescu.
Specialistii estimeaza ca 2006 este anul cu cele mai mari investitii din Romania din toata istoria. Ca suma ele pot fi comparate cu cele facute in ultimii 15 ani. Specialistii mai spun ca procesul va continua si se va intensifica si dupa 1 ianuarie 2007. (Andreea ßtefan)