Romania va primi un imprumut de 120 de milioane de dolari de la Banca Mondiala pentru restructurarea sectorului minier, afirma ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu.
Potrivit unui act normativ recent, peste 60 de mine si cariere aflate in patrimoniul unor companii nationale sau societati comerciale vor fi conservate sau inchise definitiv in perioada urmatoare pe motiv ca sunt ineficiente.
Iar minele si carierele care vor fi conservate sau inchise definitiv se afla in patrimoniul CN Remin Baia Mare, CN Minvest Deva, SC Minbucovina Vatra Dornei, SC Moldomin Moldova Noua, CN Uraniului Bucuresti, CN Huilei Petrosani, SN Lignitului Oltenia Targu Jiu, SN Carbunelui Ploiesti, SC Miniera Banat Anina, SC Radioactiv Mineral Magurele, SC Dobromin Constanta, SC Cuart Baia Mare, SC Geolex Miercurea-Ciuc, SC Transgex Oradea, SC Geomold Campulung Moldovenesc si SC Minexfor Deva.
In august 2003 s-a decis inchiderea altor 20 de mine si cariere, ca urmare a epuizarii rezervelor si a costurilor ridicate de intretinere.
Pe langa imprumutul pentru restructurarea sectorului minier, institutia financiara internationala ne-a dat, numai in acest an, 800 de milioane de dolari, potrivit sefului Biroului Bancii Mondiale in Romania, Owaise Saadat.
Oficialul Bancii Mondiale a mai amintit ca in Romania mana de lucru este foarte ieftina, dar cu toate acestea, nivelul investitiilor straine se situeaza la jumatate comparativ cu alte state.
De altfel, un raport recent UNCTAD (referitor la investitii straine pe plan mondial) arata ca Romania ocupa locul 5 la capitolul investitii straine in Europa Centrala si de Sud-Est. Iar la investitii pe cap de locuitor, Romania este abia pe locul 11.