Vesti bune pentru fermierii care au facut investitii in extinderea capacitatii de productie a laptelui! Comisia Europeana (CE) ar putea suplimenta cu 100.000 de tone cota de lapte alocata acestor fermieri. Un raspuns cert de la CE, la solicitarea autoritatilor romane, urmeaza sa fie transmis saptamana viitoare.
Cantitatea suplimentara va fi alocata din cota de restructurare, de 188.000 de tone, la care Romania ar trebui sa aiba acces in 2009.
Directorul general al Departamentului de Alocare a Cotelor de Lapte (DACL), Lucian Elisei, a declarat pentru Mediafax ca cele 100.000 de tone de lapte sunt o cantitate suficienta pentru ca fiecare producator care a investit pentru crearea sau extinderea capacitatilor sa poata primi 100% din cantitatea ceruta. "Cu ce au primit au putut sa livreze in primele 4-5 luni. Acum, pana in august-septembrie noi trebuie sa gasim o solutie pentru ei", a spus Elisei. Pentru anul acesta, investitorii au primit o cota totala pentru livrari de aproximativ 70.000 de tone, care s-a dovedit insuficienta, fiecare producator primind doar 40% din cantitatea ceruta si, implicit, din capacitatea de productie. Fermierii spun ca, in general, cei care au investit in capacitatea de productie au obtinut banii din credite, astfel ca, in conditiile in care nu pot vinde decat 40% din cantitatea prognozata, nu isi vor putea achita ratele.

Reimpartirea cotei

Reprezentantii Ministerul Agriculturii iau in calcul, pentru sumplimentarea cantitatii alocate investitorilor, si reimpartirea intre producatori a cotelor pentru livrari. Astfel, pentru livrari, investitorilor si celorlalti fermieri li s-au alocat cantitati separate. Investitorii au primit mai putin de 70.000 de tone, iar ceilalti fermieri, circa un milion de tone. Reimpartirea ar urma sa se faca prin unirea celor doua cantitati si distribuirea cotei rezultate la producatori.
"In urma alocarii, pe baza cererilor, investitorii au primit, fiecare, circa 40% din ce au cerut, ceea ce este inechitabil, avand in vedere ca au investit sume pe care trebuie sa le recupereze. Ceilalti fermieri au primit 98%, un procent mult mai bun. Ideea ar fi sa reimpartim cantitatea totala pentru livrari, de 1.071.140 de tone, tuturor producatorilor care fac livrari catre fabrici, si noii investitori si ceilalti, astfel incat cantitatea primita de fiecare sa fie cat mai aproape de cea solicitata", sustineu reprezentantii Ministerului Agriculturii, la jumatatea lunii.
In urma negocierilor cu UE, Romania a obtinut o cota totala de lapte de peste trei milioane de tone, aceasta fiind alocata pentru livrari catre procesatori si vanzari directe. Incepand cu aprilie, in lipsa cotei alocate, producatorii nu pot comercializa laptele pe piata.