In procesul cu firma americana Noble Ventures, ce se desfasoara la Washington in fata Curtii de Arbitraj de pe langa Banca Mondiala, statul roman a platit deja cheltuieli de judecata de 10 milioane de dolari. Verdictul se va da in maximum 5 luni, iar sansele
ca Romania sa nu plateasca si daune de 353 de milioane de dolari pe care le cer fostii proprietari ai CSR Resita sunt destul de mici.

Costurile finale, pe care partea romana le-a facut pentru procesul de la Washington, sunt de circa 10 milioane de dolari, dintre care cea mai mare parte a reprezentat-o onorariul celor 13 avocati care au lucrat la acest caz (5 avocati de la casa romaneasca de avocatura Musat & Asociatii si 8 avocati de la firma americana White & Case), ne-au declarat surse apropiate litigiului. In alta ordine de idei, o alta parte din acesti bani a fost folosita pentru experti legali si tehnici, precum si pentru traducatori. Posibilitatea ca tara noastra sa-si recupereze acesti bani este nula, spun sursele noastre, si asta din cauza ca in practica internationala se obisnuieste ca la astfel de procese fiecare parte sa-si plateasca singura cheltuielile de judecata. “In general, in dosarele arbitrate, costurile se suporta de fiecare in parte. Numai daca una dintre parti dovedeste rea-credinta, arbitrii decid sa o sanctioneze si o pun sa plateasca si costurile partii adverse“, adauga sursele citate.

Un proces similar in Cehia a dat castig de cauza investitorului

Aceleasi surse ne-au spus ca litigiul se afla in faza finala de deliberare, adica la momentul in care cei trei arbitri au in fata toate informatiile necesare ca sa traga o concluzie. Reamintim ca verdictul dat de Curtea de Arbitraj a Bancii Mondiale reprezinta o sentinta irevocabila si definitiva in fata careia Romania va trebui sa se supuna si sa despagubeasca investitorul in maximum 5 zile de la pronuntare.
De altfel, pronuntarea sentintei urmeaza sa se faca cel mai devreme in martie si cel mai tarziu in aproximativ 6 luni de la depunerea cererilor cu privire la cheltuielile de judecata suportate de cele doua parti. Trebuie spus ca aceasta etapa a avut loc in ianuarie a.c. Sperantele partii romane sunt de a nu fi obligata sa plateasca celor de la Noble Ventures cele 353 de milioane de dolari cerute ca despagubire. Dar, pe de alta parte, sursele noastre au recunoscut ca sansele ca Romania sa castige acest proces nu sunt deloc mari. Un recent proces, destul de asemanator cu cel al Romaniei, care a avut Cehia ca protagonista, s-a incheiat cu obligarea statului ceh de a plati daune investitorului strain.

Musetescu, preocupat de sindicate

Sub conducerea lui Ovidiu Musetescu, fostul APAPS, a vandut in 2000 americanilor de la Noble Ventures 94,4% dintre actiunile detinute de stat la Combinatul Siderurgic de la Resita.
Intre timp, sub presiunea sindicatelor, Musetescu s-a razgandit si a reziliat contractul de privatizare pe motiv ca investitorul american nu a platit doua rate succesive din pretul de cumparare a actiunilor combinatului. In 2001, Noble Ventures a dat in judecata statul roman spunand ca Guvernul a renationalizat ilegal CSR si a incalcat totodata Tratatul bilateral dintre Romania si SUA referitor la protectia investitorilor straini la noi in tara.