Inceput bun de sezon pentru hotelierii si proprietarii de pensiuni. Cei mai multi romani care au plecat in vacanta de 1 Mai au ales sa-si petreaca zilele libere pe litoralul si in statiunile montane romanesti, numarul turistiilor fiind cu 25% mai mare decat anul trecut. Si buzunarele patronilor din turismul romanesc s-au umplut, incasarile depasind cu mult sumele de anul trecut din aceeasi perioada.

Presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, Daniel Vasilescu, ne-a declarat ca anul acesta numarul turistilor care au ales litoralul romanesc de 1 Mai a fost mai mare cu 25% decat anul trecut. "Daca anul trecut de 1 Mai am avut pe Litoral 10.000 de turisti declarati, anul acesta, din biletele vandute au fost in jur de 14.000", ne-a precizat Daniel Vasilescu.
Cu aceasta ocazie, litoralul romanesc si-a luat revansa fata de cel bulgaresc. O arata chiar primele estimari ale agentiilor de turism. Hotelierii au vandut mai multe locuri pentru litoralul romanesc, peste 11.000, fata de numai 7.000 pentru cel bulgaresc. Fata de anul trecut a existat o explozie de cereri atat pentru Romania, cat si pentru Bulgaria. Operatorii de turism considera ziua 1 Mai un barometru pentru intreg sezonul estival.

Se cauta hotelurile de patru si cinci stele

In privinta preferintelor romanilor pentru unitatile de cazare, cele mai cautate au fost hotelurile de patru si cinci stele, fapt datorat preturilor mai mici practicate anul acesta de hotelieri. "De 1 Mai, preturile practicate in pachetele promotionale de trei si patru zile au fost mai mici decat cele de anul trecut si mai ales decat cele practicate de bulgari", ne-a mai spus presedintele federatiei.
Chiar daca au mai lasat din pret, in cele din urma, hotelierii s-au aratat multumiti de incasari datorita numarului mare de turisti cazati. "Cei care au deschis au fost foarte multumiti; in Mamaia hotelurile au fost pline, iar incasarile mai mari, chiar daca pretul unei camere a fost mai mic. Acestea au crescut cu 25-30% fata de anul trecut", ne-a declarat presedintele Vasilescu.

Un liber de patru zile

Incasarile din vanzarea locurilor de cazare au fost mai mari si pentru ca anul acesta ziua libera, de 1 Mai, a fost de fapt un miniconcediu de patru zile.
Si statiunile montane au fost cautate de turistii romani. Fie ca au ales sa se cazeze in hoteluri sau pensiuni, proprietarii acestora nu au dus lipsa de turisti. Peste 12.000 de romani si-au petrecut minivacanta in statiunile montane din toata tara. Cu toate acestea, un numar mare de unitati hoteliere care nu corespund standardelor au fost ocolite de turisti.
Ei au ales turismul rural. Presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Romania, Daragus Attila, declara ieri Agentiei Mediafax ca circa 80% dintre locurile de cazare in pensiunile agroturistice au fost ocupate de 1 Mai la nivel national, iar in judetul Covasna acesta a fost de peste 90%. Si presedintele ANTREC Brasov, Mioara Stoian Visan, ne-a confir-mat ca in aceasta perioada pensiunile au fost ocupate in proportie de 95%, iar numarul turistilor care au ales zona Brasov a fost mai mare cu 20% decat in aceeasi perioada a anului trecut.