Gigantul informatic Google are un nou doodle animat, pe pagina principala a motorului sau de cautare online, pentru marca un eveniment extraordinar: un satelit al NASA, botezat Juno, a ajuns pe o orbita polara in jurul lui Jupiter, gigantul de gaz misterios, aflat la 500 de milioane de mile distanta de Pamant.
Doodle-ul animat prezinta o versiune pixelata a echipei NASA care celebreaza succesul misiunii in timp ce reprezentarea grafica a sondei Juno preia locul celei de-a doua litere O in cadrul cuvantului Google care este plasat deasupra planetei Jupiter.
Misiunea sondei Juno pe orbita planetei Jupiter presupune o analiza detaliata a celei mai mari planete din sistemului nostru solar, avand ca scop stabilirea originii si evolutiei planetei-gigant.
Juno a parcurs 500 de milioane de mile intr-o calatorie prin spatiu care a durat 5 ani. Satelitul va transmite imagini inedite si va efectua masuratori prin instrumentele cu care este dotat. Ce ne va spune Juno despre Jupiter? Va descrie in detaliu planeta, campurile magnetice si gravitationale si structura interioara a planetei. Dezvaluirea modului in care s-a format Jupiter va oferi indicii despre inceputurile Terrei, deoarece datele se refera la istoria sistemului solar, implicit a Terrei. Jupiter este cea mai veche planeta a Sistemului Solar si contine mai multa materie decat toate celelalte planete, comete si asteroizi laolalta. Jupiter, supranumit si Regele Planetelor, este o uriasa structura gazoasa, volumul sau depasindu-l de 1.200 de ori pe cel al Terrei. Informatiile colectate de Juno vor raspunde la intrebarea daca Jupiter are un miez solid dincolo de invelisul gazos format din heliu si hidrogen.
Construirea sondei spatiale Juno - care a costat 1,1 miliarde de dolari - a durat cativa ani si nenumarate ore de testare pentru a rezista in atmosfera brutala a lui Jupiter. Cercetatorii de la NASA au echipat satelitul Juno cu scuturi de titan pentru a rezista la emperaturi extreme, de la arsita la inghet. De asemenea, Juno rezista la radiatii puternice si la izbituri de roci. Armura sa protejeaza functionarea in siguranta a dispozitivelor de colectare a datelor. Juno va strange o cantitate uriasa de date despre Jupiter, ce vor ajuta la elucidarea misterului din jurul formarii planetei. Jupiter este de fapt cheia sistemului nostru solar. Juno urmeaza sa orbiteze planeta Jupiter pana in februarie 2018.
Doodle celebreaza astazi un moment incredibil al realizarii umane. Sonda spatiala a intrat pe orbita lui Jupiter loc in data de 5 iulie 2016, la ora 03:18 UTC, inca Ziua Americii â€" 4 iulie la 20:18 Ora de vara a Pacificului (PDT). Bravo, Juno! Bravo SUA!