Gheorghe Constantin alias Constiinta unui Liberal de Stanga: Un soi de concluzii dupa un fel de revolutie
Cica ieri s-ar fi petrecut o revolutie, e drept, neterminata, pentru ca da, e bine c-a iesit Iohannis, dar aia care apar in poza cu el e naspa. Si ca atare revolutia trebuie continuata. Poate in PhotoShop, ca altminteri aia sunt in poza pentru a ramane. De ce asa?
Simplu: o revolutie inseamna schimbarea RADICALA a sistemului politic, a raporturilor de putere in societate, si chiar o redistributie a bogatiei natiunii, cum arata anterioarele episoade revolutionare. Degeaba cer acum unii dintre cei care l-au votat pe Iohannis, si s-au trezit cu mutrele lui basescu, boc, blaga, sa se iasa in strada, pentru a termina revolutia. Care revolutie, idiotilor? Schimbati sistemul democratic, si daca da, cu ce? Revenim la totalitarism? Schimbati sistemul economic? Renuntam la capitalism, si daca da, pentru ce? Luam de la bogati si dam la saraci? Luam de la saraci si dam la bogati? Pardon, asta e acum, deci uitati punctul asta.
Ce inseamna revolutie, pana la urma, in afara de o vorba aruncata in vant? Revolutie a fost in decembrie 1989. Acum e doar paramponul unora mai suparati, care-si descarca frustrarile la vot, un vot care nu are niciun orizont, pentru ca, de fapt, nu schimba nimic in ordinea-proasta-din Romania. A functionat doar o supapa de siguranta. Dar presiunea e tot acolo, in cazan. Si nimeni nu poate garanta ca data viitoare supapa votului va mai functiona, iar cazanul nu va exploda.
Paramponul despre care pomeneam nu este urmat de un proiect. Sa ne luam tara inapoi! nu este un proiect de tara. Este doar expresia lacomiei celor care s-au vazut inlaturati de la ciolan. Tara nu este posesia nimanui. Este locul in care o natiune, in ansamblul ei, cu bogati si saraci, cu stanga, dreapta si neangajati, cu religiosi si atei, cu tineri si batrani, conlucreaza pentru un bine comun, urmarindu-si, in acelasi timp, interesele personale.
Deci nici apelul la continuarea revolutiei nu este decat expresia harababurii existente in capul revolutionarilor. De asteptat, de altminteri. Dar asta nu ne poate linisti. Pentru ca potentialul de violenta creste, nu scade. Si in loc de revolutie vom avea violenta oarba, care nu va face decat sa inrautateasca lucrurile. Adica ne intoarcem la Murphy si la intelepciunea lui: Orice solutie naste noi probleme! Ei bine, alegerea lui Iohannis a nascut noi probleme chiar inainte de a fi confirmata cu acte in regula.