Descopera.ro: Planetele nu sunt unica posibilitate: unde altundeva s-ar putea ascunde viata extraterestra?
(Continuare)
Doi sori sunt mai buni decat unul
Un studiu foarte recent ne da un nou indiciu legat de "habitabilitatea" exolunilor.
La cea de-a 223-a intrunire a American Astronomical Society, care a avut loc in urma cu cateva luni, Paul Mason, astrofizician la Universitatea Texas din El Paso, SUA, a prezentat rezultatele unui studiubazat pe analiza datelor colectate de telescopul spatial Kepler al NASA.
Concluzia? Exolunile din sisteme binare - care au in centru doua stele, nu una, cum are sistemul nostru solar - "au sanse" mai mari de a gazdui viata decat exolunile din sistemele solare obisnuite, cu o singura stea.
Cele doua stele din sistemele binare se "potolesc" una pe celalalta, isi atenueaza reciproc radiatiile si vanturile stelare, creand astfel un mediu mai calm, mai propice vietii, si extinzand zona habitabila din sistem.
Stelele tinere, foarte active, se rotesc cu viteze mari, emitand radiatii si vanturi stelare (fluxuri de particule) puternice, care afecteaza habitabilitatea exoplanetelor si a exolunilor din jurul lor. In schimb, intr-un sistem binar cu stele apropiate una de cealalta, acestea isi sincronizeaza rotatia, ceea ce are ca efect atenuarea efectelor.
Sistemele binare pot exista in diferite configuratii, in functie de tipul stelelor si de distanta dintre ele. Modelul lui Mason ia in considerare sisteme formate din perechi de stele in care fiecare stea orbiteaza in jurul celeilalte, parcurgandu-si orbita intr-o perioada de 10-60 zile terestre, cu o planeta care se roteste pe o orbita ce inconjoara ambele stele. Asemenea sisteme se numesc sisteme circumbinare. Cele doua stele exercita una asupra celeilalte efecte gravitationale care determina incetinirea vitezei de rotatie, ceea ce atenueaza intensitatea radiatiei si a vantului stelar. (Vanturile stelare puternice pot "spulbera" atmosfera unei planete sau a unei luni, ceea ce expune respectivul corp ceresc la un bombardament cu radiatii cosmice care poate impiedica dezvoltarea vietii.)
Datorita cantitatii mari de lumina si caldura provenite de la cei doi sori ai sistemului, zona habitabila este "impinsa" mai spre marginea sistemului (mai departe de centru decat s-ar gasi intr-un sistem cu o singura stea), ceea ce atenueaza efectele negative produse de stele asupra corpurilor ceresti din jur.
Astfel, existenta a doi sori intr-un sistem modifica semnificativ mediul unei planete: daca sistemul nostru nostru solar ar fi avut doi sori in loc de unul singur, ar fi fost posibil ca Venus ar fi avut si acum apa si aer si sa fi fost chiar locuibila, iar Pamantul insusi ar fi fost mult altfel decat e azi: ar fi o planeta mai umeda daca s-ar roti in jurul a doi sori, spune Paul Mason.
(Va urma)