Descopera.ro : Cand e prea tarziu pentru a face un copil? Cele mai noi descoperiri
(Continuare)

De ce sunt atat de raspandite aceste informatii eronate?

Jean Twenge crede ca unul dintre motivele pentru care aceste informatii eronate sunt foarte raspandite este o greseala cognitiva comuna ce poarta numele de "euristica disponibilitatii" ("availability heuristic" in limba engleza) si care denota scurtatura mentala ce are loc atunci cand oamenii estimeaza probabilitatea unui eveniment pe baza usurintei cu care pot se gandi la exemple.
Twenge afirma ca specialistii in fertilitate vad in fiecare zi efectele varstei asupra ratei de succes a tratamentelor de fertilitate. Acest lucru este evident mai ales in cazul fertilizarii in vitro (IVF), ce se bazeaza pe extragerea unei cantitati mari de ovule din ovare, deoarece cateva ovule sunt pierdute in fiecare pas al acestui proces dificil. Ovarele femeilor tinere reactioneaza mai bine la medicamentele folosite pentru extragerea ovulelor, iar ovulele femeilor tinere prezinta totodata sanse mai mari de a fi normale din punct de vedere cromozomial. Drept rezultat, rata de succes a femeilor tinere la fertilizarea in vitro este, intr-adevar, mult mai mare: aproximativ 42% din femeile mai tinere de 35 de ani vor da nastere unui copil dupa un ciclu IVF, fata de 27% in cazul celor cu varste cuprinse intre 35 si 40 de ani si 12% in cazul celor cu varsta de 41 si 42 de ani.
Cu toate acestea, doar 1% din bebelusii ce se nasc in fiecare an in SUA sunt rezultatul fertilizarii in vitro, iar majoritatea mamelor apeleaza la aceasta tehnica nu din cauza varstei, ci pentru a depasi probleme precum trompe uterine blocate, infertilitate masculina si alte dificultati similare. Statisticile referitoare la fertilizarea in vitro nu ne spun prea multe despre conceptia naturala, ce necesita un singur ovul (nu 12 sau mai multe), printre alte diferente.
Studiile asupra conceptiei naturale sunt foarte dificil de efectuat, acesta fiind unul dintre motivele pentru care statisticile referitoare la fertilizarea in vitro si datele istorice joaca un rol atat mare in studiile despre fertilitate. Datele curente referitoare la nasteri nu sunt utile, deoarece majoritatea femeilor nasc dupa varsta de 20 de ani si apoi folosesc anticonceptionale pentru a preveni sarcinile la 30 si 40 de ani. De asemenea, nu e recomandat sa fie intrbati oamenii dupa cat timp au reusit sa aiba un copil, memoria umana (si implicit datele obtinute prin sondaj) nefiind de incredere.
Aceste probleme moderne pot explica de ce studiile folosesc date istorice dinainte de inventarea anticonceptionalelor. Totusi, aceasta metoda are numeroase dezavantaje: in acea perioada nu existau antibiotice, tratamente medicale moderne si nici macar surse suficiente de hrana. De asemenea, declinul inregistrat de fertilitate s-ar putea datora faptului ca multe cupluri fac sex mai rar pe masura ce trece timpul (lucru ce se putea intampla mai ales daca cele doua persoane erau casatorite de mult timp, aveau multi copii sau ambele conditii erau indeplinite).
(Va urma)