Descopera.ro : Cand e prea tarziu pentru a face un copil? Cele mai noi descoperiri
(Continuare)

Care sunt informatiile eronate despre fertilitatea feminina?

In editia din 2003 a ghidului destinat pacientilor publicat de Societatea Americana pentru Medicina Reproductiva (ASRM) specialistii afirmau ca o femeie cu varsta cuprinsa intre 35 si 40 de ani avea 30% sanse sa nu aiba copii. De asemenea, in ghid se mentiona ca o femeie cu varsta de 30 de ani are in fiecare luna 20% sanse de a ramane insarcinata (cu alte cuvinte, din 100 de femei fertile cu varsta de 30 de ani care incearca sa ramana insarcinate in cursul unui ciclu, 20 vor reusi, iar 80 vor trebui sa incerce din nou). La varsta de 40 de ani, sansele de a ramane insarcinata scad la 5%, conform ghidului ASRM.
"Prima data cand am citit aceste statistici am simtit o gaura in stomac", relateaza Twenge intr-un articol publicat in revista The Atlantic. "Oare imi ratasem sansa de a deveni mama?", se intreba cercetatoarea. Cu toate acestea, Twenge nu a abandonat eforturile, explicand ca "de-a lungul carierei mele de cercetator in domeniul psihologiei am publicat mai multe articole in jurnale stiintifice, iar unele studii au ajuns si in presa, astfel ca stiam ca numeroase descoperiri stiintifice sunt relatate publicului de multe ori total diferit, cu numeroase inexactitati".
Cautand sursele mai multor statistici care inspaimantau femeile ce doreau sa devina mame, Twenge a facut o descoperire surprinzatoare. "O afirmatie foarte des citata este aceea ca una din trei femei cu varste cuprinse intre 35 si 39 de ani nu va reusi sa ramana insarcinata dupa un an de incercari. Toata lumea mentioneaza ca ea se bazeaza pe un articol publicat in 2004 in jurnalul Human Reproduction, insa sursa datelor este rareori mentionata: statistici franceze despre nasteri bazate pe informatii colectate intre 1670 si 1830. De asemenea, afirmatia ca o femeie cu varsta cuprinsa intre 35 si 40 de ani are 30% sanse sa nu aiba copii se bazeaza tot pe calcule efectuate pe populatii istorice", noteaza Twenge.
"Cu alte cuvinte, milioane de femei primesc sfaturi despre cand sa ramana insarcinate pe baza unor statistici dintr-o perioada in care nu existau electricitate, antibiotice sau tratamente de fertilitate. Multa lume crede ca recomandarile se bazeaza pe studii ample realizate pe femei din epoca moderna, dar acest lucru nu este adevarat", subliniaza autoarea.
Analiza efectuata de Twenge arata ca studiile pe tema fertilitatii naturale si a varstei femeilor ce au fost efectuate pe femei nascute in secolul al XX-lea nu sunt numeroase, insa ofera o concluzie mai optimista. Un astfel de studiu a fost publicat de David Dunson in 2004 in jurnalul Obstetrics & Gynecology si a analizat sansele unei sarcini in randul a 770 de femei europene. Cercetarea a aratat ca, in cazul in care faceau sex de doua ori pe saptamana, 82% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 35 si 39 de ani ramaneau insarcinate in maxim un an, fata de 86% din femeile cu varste cuprinse intre 27 si 34 de ani.
Un alt studiu publicat in cursul acestui an in jurnalul Fertility and Sterility a fost realizat de Kenneth Rothman de la Universitatea Boston, care a monitorizat 2.820 de femei din Danemarca in perioada in care incercau sa ramana insarcinate. Studiind femeile care faceau sex in perioada lor fertila, cercetatorul a observat ca, de-a lungul unui an, au ramas insarcinate 78% dintre cele cu varsta cuprinsa intre 35 si 40 de ani, fata de 84% dintre cele cu varsta cuprinsa intre 20 si 34 de ani.
Rezultate incurajatoare a obtinut si Anne Steiner, profesor la University of North Carolina School of Medicine, ele concretizandu-se intr-o cercetare publicata in cursul lunii iunie. Cercetatoarea a descoperit ca, dintre femeile in varsta de 38 si 39 de ani ce mai fusesera insarcinate, 80% dintre femeile albe cu greutate normala ramaneau insarcinate in maximum sase luni (procentul fiind ceva mai mic in cazul femeilor supraponderale si al celor de alta rasa). "Datele noastre arata ca sansele nu scad dramatic pana la varsta de 40 de ani", a explicat Steiner.
Twenge relateaza ca inclusiv anumite studii bazate pe date istorice sunt ceva mai optimiste decat relateaza in mod normal presa. Autoarea noteaza ca, inainte ca anticonceptionalele sa fie inventate, 89% dintre femeile in varsta de 38 de ani continuau sa fie fertile. De asemenea, alta cercetare a ajuns la concluzia ca o femeie obisnuita poate sa ramana insarcinata pana la o varsta cuprinsa intre 40 si 45 de ani. Totusi, subliniaza Twenge, aceste statistici incurajatoare sunt arareori mentionate de specialisti.
"Cu alte cuvinte, aceasta panica se bazeaza pe date ce pot fi puse sub semnul intrebarii", concluzioneaza Twenge. Autoarea recunoaste ca fertilitatea scade pe masura ce inaintam in varsta, insa afirma ca declinul nu este atat de mare incat sa impiedice vasta majoritate a femeilor ce se apropie de varsta de 40 de ani sa aiba copii. "In studiul efectuat de Dunson asupra femeilor moderne, diferenta in rata sarcinilor la varsta de 28 de ani si cea la 37 de ani este de doar 4%", subliniaza Twenge.
(Va urma)