Basescu : "Procurorii DNA santajeaza. Sunt nedemocratici"

Consiliul Superior al Magistraturii a precizat astazi ca unele declaratii ale premierului Victor Ponta reprezinta un atac la adresa independentei justitiei. Am realizat o scurta monitorizare a presiunilor si atacurilor lansate de Traian Basescu asupra judecatorilor si procurorilor, asupra justitiei in general ca si componenta a democratiei. Am gasit cel putin 20 de atacuri dure lansate de presedintele Romaniei asupra hotaririlor judecatoresti, ideii de justitie sau asupra unor judecatori si procurori. Evident, nici una din aceste grave imixtiuni politice in actul de justitie ale lui Basescu n-au fost sanctionate de CSM si nu au constituit prilej de sanctionare din partea institutiilor statului.
Iata doar unul din atacurile grave (nesanctionate) ale lui Traian Basescu la adresa justitiei :
• "Exista o usurinta in a pune oameni sub acuzare. Pot sa vorbesc pentru cei care s-au pronuntat sentinte. Morega este achitat. Paul Pacuraru, un alt achitat pentru afaceri suspecte in legatura cu Morega. Pacuraru nu e o pierdere a politicii romanesti. Problema este de om nevinovat si vinovat. Acest lucru pune un semn de intrebare asupra profesionalismului unor procurori DNA.
• Conform legii, nu raspunde niciodata procurorul sau judecatorul pentru distrugerea carierei unui om politic sau unui om oarecare. Asta ma indreapta tot mai puternic catre ideea unei discutii cu majoritatea parlamentara si sa nu oprim raspunderea magistratilor numai la raspunderea disciplinara.
• Cum tu distrugi o cariera, trebuie sa stii ca si tu iti inchei cariera in momentul in care faci un abuz asupra unui om.
• Sistemul judecatoresc s-a izolat de lucrul cu celelate puteri ale statului. Problema raspunderii magistratilor devine tot mai acuta, in urma rezultatelor pe care le vedem in instanta.
• Mi-am pus un semn de intrebare atunci cand am vazut reprodusa in presa o discutie intre doi procurori de la DNA si un coleg de-al lor procuror de undeva din Oltenia, in care pur si simplu il santajau. M-am gandit ce face un om simplu in fata unui procuror.
• Daca in practica procurorilor e cumva santajul, "ori imi declari asta, ori iti dau mandat", ma tem ca suntem departe de a avea niste procurori care lucreaza cu mijloace democratice.
• Va trebui sa vedem care sunt solutiile sa protejam oamenii de abuzurile procurorilor, judecatorilor.
• Evolutiile ne arata ca atunci cand e vorba de controlul presedintelui sau al Parlamentului, acesta nu are dreptul sa mai fie doar formal, trebuie sa fie un filtru, in care sa-i spui domnului procuror "Imi pare rau, dar mai vino cu ceva, pentru ca nu ma satisface ce ai scris aici. Ce mi-ai anexat la rechizitoriu nu-i suficient". Am considerat un act formal avizul presedintelui.
• Parlamentul va trebui sa fie foarte atent la avizele pe care le da si sa ceara procurorilor sa documenteze corespunzator un dosar in care cer anchetarea, arestarea unui demnitar al statului. 50% nivel de eroare la dosarele de mare coruptie; prea mult".
Traian Basescu, 21 Decembrie, interviu TVR

PS : Cind a spus ca DNA santajeaza si e nedemocratic, Basescu a spus un mare adevar sau a pus presiune politica pe "actul de justitie"?!
Sursa: blogul lui Radu Tudor