Care este cel mai sanatos regim alimentar? (Autoare: Magda Marincovici / marius tuca.ro)
La aceasta intrebare, US News&World Report, care a realizat un clasament anual, raspunde scurt: regimul DASH.
Al saselea an consecutiv, regimul DASH (dietary approaches to stop hypertension - regim alimentar anti-hpertensiune) este apreciat ca fiind cel mai bun.
Acest clasament este stabilit in fiecare an de revista americana US News & World Report. In acest an, un panel de experti si-au dat verdictul, dupa ce au analizat pe toate partile nu mai putin de 38 de regimuri, incepand de la cele mai cunoscute pana la cele care au o prezenta foarte discreta in articolele cu aceasta tema.
DASH s-a consacrat ca fiind cel mai sanatos regim la toate categoriile: pierderea in greutate, anti-diabet, alimentatie sanatoasa, protejarea inimii etc. Adica, DASH este un regim benefic si pentru protejarea sanatatii, dar si a greutatii normale a corpului.
O farfurie DASH
Acest regim este recomandat pentru preventia si lupta contra hipertensiunii arteriale, bazandu-se in mod special pe legume, fructe si cereale si pe reducerea cantitatii de sare si de alimente sarate din alimentatie.
O farfurie de tipul DASH trebuie sa contina nutrienti ca potasiu, proteine (oua, peste, carne de pasare si carne rosie) si fibre, cruciale pentru a preveni si a micsora hipertensiunea arteriala. Va mai contine fructe si legume (cel putin 4-5 zilnic), cereale si lactate degresate. Si, evident, fara solnita de sare, pe masa.
Si inca o recomandare: 2 litri de apa zilnic.
Persoanele care respecta regimul DASH vor avea un dublu castig: vor elimina kilogramele de prisos si isi vor regla tensiunea arteriala, ceea ce explica de ce regimul DASH a devenit un mod de viata pentru numerosi americani, populatie grav afectata de obezitate.