Magda Marincovici (Jurnalul National): Ministrul Nicolaescu: Institutul Cantacuzino isi reia productia de vaccin antigripal

Institutul Cantacuzino isi reia productia de vaccin antigripal, la inceput cu aproximativ trei milioane de doze, a anuntat ministrul Sanatatii. In acest sens, Guvernul a aprobat doua acte normative, ce vizeaza reluarea activitatii Institutului Cantacuzino si a Societatii Antibiotice Iasi.
Potrivit actului normativ, Institutul va primi 10 milioane de lei din fondul de rezerva al Guvenului . "Am vrea sa asiguram in acest an vaccinarea populatiei la risc cu vaccin romanesc. Este pentru prima data in Romania cand unei institutii i se acorda statut de interes economic general", a precizat ministrul Nicolaescu.
Prin utilizarea vaccinului produs in Romania, preturile vor fi de 2,5 ori mai mici comparativ cu cele importate. Ministerul Sanatatii vizeaza, ca, dupa revenirea la capacitatea maxima de productie, Institutul Cantacuzino sa produca vaccinul BCG si Cantastim.
"Atunci cand institutul va obtine acreditari pentru toate liniile de fabricatie putem gandi ca institutul sa exporte anumite produse", sustine ministrul Nicolaescu.
Institutul Cantacuzino va avea mai multe atributii, printe care: cercetari stiintifice in domeniul cauzelor si mecanismului de producere a infectiilor bacteriene, virale, parazitare si al mijloacelor de prevenire si combatere a acestora, precum si in domeniul imunologiei, biologiei celulare, geneticii microbiene si biotehnologiei etc.
Inca de preluarea mandatului de ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu a subliniat ca repornirea productiei la Institutul Cantacuzino reprezinta o prioritate.
Anul 2012 a fost primul in care pentru imunizarea gratuita impotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino. Declinul Institutului Cantacuzino a inceput in 2010, cand i s-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, pentru ca ii expirase standardul de bune practici de fabricatie.