Un nou studiu pan-european, comandat de compania Janssen, subliniaza necesitatea unui grad mai mare de educatie si a dialogului deschis cu privire la optiunile terapeutice pentru schizofrenie.
In Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale, Janssen anunta rezultatele unui studiu pan-european: Discutii despre tratamentul schizofreniei: Un studiu care a inclus pacienti si apartinatori. Studiul la care au participat 166 de adulti care traiesc cu schizofrenie si 468 de apartinatori este realizat de agentia independenta de studii de piata Fieldwork International (parte a Ipsos MORI) si a cercetat gradul de constientizare, sentimentele si preferintele in privinta tratamentului.
Studiul a fost efectuat in 12 tari din Europa (Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Olanda, Rusia, Spania, Suedia, Elvetia si Marea Britanie) si a subliniat principalii factori care afecteaza linistea sufleteasca a apartinatorilor, cum ar fi impactul acestei afectiuni asupra vietii cotidiene, potentialele recaderi/spitalizari si obtinerea unui suport in afara de medicatie. 94% au afirmat ca i-au reamintit persoanei pe care o ingrijesc sa isi ia medicamentele, iar in cazul a 49% acest lucru s-a intamplat frecvent.
Ingrijirea unei persoane cu schizofrenie are un impact semnificativ asupra vieții apartinatorului, afirma Miia Männikko, Presedintele Federatiei europene a familiilor persoanelor cu tulburari mintale. Aceste date sustin rezultatele studiului nostru care a subliniat faptul ca 1 din 5 apartinatori se simt atat de obositi, incat nu mai pot functiona adecvat. Este esential ca apartinatorii sa fie educati si in privinta optiunilor terapeutice disponibile, astfel incat acestia sa poata ajuta la susținerea unei decizii informate privind planul de tratament personalizat.
Pe de alta parte, pacientii intampina probleme in ceea ce priveste adaptarea la stilul de viața pe care il impune o boala psihica. De aceea, cei mai multi necesita sprijin si consiliere.
Cele mai multe persoane afectate de boli psihice nici nu cunosc variantele alternative de tratament:
23% sunt nemultumiți de tratamentul pe care il urmeaza (14% dintre ei sunt foarte nemultumiti) si isi doresc un alt plan de tratament;
27% nu stiu care sunt tratamentele pentru schizofrenie disponibile;
21% nu au discutat cu nimeni tratamentele alternative inainte sa inceapa tratamentul pe care il urmeaza.
Pentru tratarea schizofreniei sunt disponibile acum diferite optiuni, de la tratamentele cu administrare zilnica pe cale orala, pana la cele injectabile cu eliberare prelungita. Avantajele celor injectabile sunt ca dau libertate pacientilor (nu au grija medicamentelor in fiecare zi, ci doar o data pe luna) si, in plus, intrucat injectia o face medicul, exista un control mai bun al tratamentului.
In sprijinul pacienților, dar si al familiilor lor, din anul 2014 exista platforma online www.schizofrenia.ro al carei scop este acela de a oferi informatii relevante despre aceasta boala. Platforma este construita de specialisti in sanatatea mintala si este usor de utilizat datorita design-ului simplu si intuitiv. Platforma conține informatii despre semnele bolii, optiuni terapeutice, dar si un modul interactiv unde specialistii pot raspunde intrebarilor utilizatorilor. Paralel funcționeaza si o pagina de facebook asociata platformei. In cadrul platformei, o data cu lansarea campaniei Anti Stigma, a fost creata o sectiune speciala dedicata acestui subiect, spune Conferentiar Doctor Maria Ladea, presedinte al asociatiei Inomedica.
Schizofrenia este o afectiune complexa care poate avea un impact profund atat asupra persoanelor afectate, cat si asupra apartinatorilor acestora. Este important ca toate partile implicate sa constientizeze optiunile disponibile. Tratamentul trebuie sa fie adaptat cerințelor individuale pentru a sprijini persoana afectata sa duca o viata implinita, spune Jane Griffiths, Director Janssen.
Compania Janssen are o mostenire indelungata in domeniul neurostiintelor si este dedicata imbunatatirii vietii persoanelor care traiesc cu tulburari mintale. In urma cu peste 60 de ani, Janssen a descoperit unul dintre primele tratamente pentru schizofrenie si continua sa investeasca in largirea opțiunilor terapeutice si in sustinerea nevoilor persoanelor afectate de tulburari mintale grave.