Moshemordechai.ro: Fabulosul pe intelesul tuturor

Azi am sa va spun despre un loc fabulos.
Cei mai multi dintre voi, probabil, nu au auzit niciodata despre Topalu. Acum aflati ca exista o localitate cu numele acesta. Un sat, pierdut la o margine a Dobrogei, pe malul Dunarii, undeva pe drumul rau si rar batut care leaga Cernavoda de Harsova. De ce s-ar incumeta drumetul in pustia aceea? Poate pentru o adiere de liniste si o zbatere de gand. Daca, totusi, va veti incumeta vreodata sa adunati sub rotile masinii resturile de asfalt, iar in minte smarcurile rasarite de sub revarsarea Dunarii, padurea inghitita de apa si salbaticia frumoasa si icnit roditoare a pustiului de apa, lut si piatra care este Dobrogea, atunci, in temerara voastra preumblare, cautati localitatea aceasta: Topalu. Si popositi acolo, cat sa rasuflati si sa descoperiti autentica definitie a fabulosului. Pentru ca, imi imaginez, la orice va puteti astepta haladuind prin tinutul acesta inca neparasit cu totul de oameni, dar ma indoiesc ca v-ati putea macar imagina ce uluitoare comoara se ascunde intr-o casa din Topalu.
Ei bine, prieteni, acolo, in nestiutul si rar calcatul Topalu exista "Muzeul de arta Dinu si Sevasta Vintila". Numele muzeului este dat de catre regretatul doctor Dinu Vintila, un priceput si impatimit colectionar de arta romaneasca, alaturi de sotia sa, impreuna cu care a donat o fabuloasa colectie statului roman, in 1960. Si e important de stiu un lucru: comunistii nu au avut nimic de a face cu aceasta uimitoare intamplare. Doctorul Vintila chiar si-a dorit sa lase localitatii sale natale un astfel de muzeu.
Pana aici pare interesant, un lucru de notat, dar nimic fabulos - asa cum, repet, este ceea ce veti gasi trecand pragul acestui muzeu. Inca un bob zabava, rogu-va. Inca de la poarta va intampina un bust in bronz al doctorului Vintila realizat de nimeni altul decat... Oscar Han! Cu bronzurile lui Han, de altfel, o sa va mai intalniti inlauntrul muzeului.
Abia intrand in muzeu veti descoperi minunatia. Pentru ca in casuta deloc spectaculoasa se afla un muzeu in toata legea, care ar cinsti orice respectabila capitala europeana. Doar ca se afla aici, la marginea tinutului aspru al Dobrogei, pe malul Dunarii, la Topalu.
Primul lucru pe care va trebui sa il remarcati este bucuria cu care sunteti intampinati. Gazdele - pentru ca nicio clipa nu sunteti lasati sa va simtiti altfel decat ca bineveniti si pretuiti oaspeti- va vor pofti, cu dreapta mandrie, sa vedeti comoara tainuita a satului lor. O colectie absolut fabuloasa de arta plastica romaneasca! O colectie in care veti gasi o bogatie de picturi ale unor maestri precum: Grigorescu, Iser, Tonitza, Sava Hentia, Darascu, Andreescu, Octav Bancila, Luchian, Satmary, Pallady, Petrascu, Piliuta, Sirato, Stefan Dumitrescu, Ressu, Ghiata, Baba. Ma opresc aici cu ametitoarea insiruire. Dar ea ar putea urma inca multa vreme. Pentru ca in colectie se regasesc zeci de pictori romani - cu siguranta cei mai importanti. Si nu cu cate o lucrare ratacita, ci cu adevarate si nepretuite colectii. Adaugati la asta sculpturile realizate de Jalea, Han, Tudor Gheorghe - ca sa dau doar putine exemple. Sau incredibila colectie de grafica, din nou (iertat sa fiu, dar e una din ocaziile in care repetitia exaltarii e indreptatita) uluitoare. Iar toate acestea se gasesc intr-un loc aproape uitat de lume.
Acum ati aflat ce inseamna fabulosul. Iar daca in drumul vostru spre mare gasiti vreme si suflet pentru un mic ocol, faceti cumva si ajungeti acolo. Cat inca se poate. Pentru ca - asa cum se tot intampla - niste imaginari urmasi de ai doctorului, de prin America, vor sa ceara statului roman sa li se "retrocedeze" tot ceea ce se afla acolo. Dar asta e uratul despre care putem vorbi cu alta ocazie. Indraznesc sa-mi insotesc indemnul cu cateva stangace fotografii ale nepriceputului fotograf care sunt, doar pentru a va da marturie despre intamplarea miracolului.