Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica intitulata "Ziua Mondiala Fara Tutun", pe care o puteti citi in continuare.
Ziua de 31 mai este Ziua Mondiala Fara Tutun si constituie o ocazie deosebit de oportuna pentru a va atrage din nou atentia asupra unui fenomen de care foarte multi dintre noi suntem constienti, dar asupra caruia inca mai sunt multe de facut - fumatul.
Exista numeroase motive care sustin renuntarea la fumat, iar Ziua Mondiala Fara Tutun este sustinuta intens de Organizatia Natiunilor Unite, inclusiv prin promovarea unor masuri diverse in scopul diminuarii fumatului la nivel mondial. In statele cu venituri foarte mari s-a constatat ca o crestere a accizelor determina o crestere a pretului la tutun cu 10% si o scadere a fumatului cu aproximativ 4% si cu pana la 8% in tarile cu venituri mici si medii.
Pentru marcarea Zilei Mondiale fara Tutun, Organizatia Mondiala a Sanatatii face un apel la statele lumii pentru a creste taxele sau accizele la tutun, mai ales in conditiile in care cercetarile demonstreaza ca practicarea de taxe si accize mai mari sunt eficiente in reducerea fumatului in randul persoanelor cu venituri mici si, de asemenea, in prevenirea fumatului pentru tineri, aceasta masura fiind considerata drept cea mai eficienta masura de control a tutunului, raportata la costuri.
Raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii din 2010 indica faptul ca o crestere cu 50% a taxelor si accizelor pe tutun va genera mai mult de 1.4 milioane de dolari, ca si fond de rezerva pentru 22 de tari cu venituri mici. Peste 56% din romani au fumat cel putin o data, conform ultimului studiului din 2010 privind prevalenta consumului de droguri la nivel national, realizat de Agentia Nationala Antidrog. Cei mai multi fumatori sunt barbati, raportul intre populatia fumatoare de sex masculin si cea de sex feminin ramanand de aproximativ 2:1.
Agentia Nationala Antidrog recomanda o serie de factori de protectie, precum informarea cu privire la riscurile asociate consumului de tutun, promovarea educatiei pentru sanatatea proprie sau accesibilitatea scazuta a tutunului in mediile sociale frecventate de tineri.
Fumatul blocheaza blocheaza circulatia sangelui in artere, provoaca infarct miocardic si accident vascular cerebral, duce la scaderea fertilitatii, provoaca imbatranirea pielii, creste riscul de imbolnaviri cardiac si pulmonare letale. Mai mult decat atat, fumul de tigara contine benzene, nitrosamine, formaldehide si cianuri.
Cu siguranta ca, dincolo de efecte si constientizarea lor mai ales, fiecare alege daca vrea sau nu sa fumeze. Insa, avand in vedere riscurile majore pentru sanatate, este obligatia institutiilor statului sa ajute cetatenii sa constientizeze efectele nocive ale fumatului.
Nu in ultimul rand, trebuie sa luam in considerare si exemplul altor tari in care fumatul a fost si este constant descurajat prin reglementari clare date de institutiile abilitate. In acest sens, multi cetateni europeni au declarat ca s-au lasat de fumat ca urmare a interzicerii fumatului in spatii publice si in spatii inchise.
In acest context, sa ne reamintim ca statul are obligatia de a preveni efectele pe termen lung ale anumitor comportamente, or este clar ca, prin descurajarea fumatului, din bugetul sanatatii se vor cheltui mai putini bani pe tratarea problemelor cauzate de fumat si mai multi bani pentru ale afectiuni.
In fine, este nevoie sa depunem eforturile necesare pentru alinierea normelor tarii noastre la directivele europene care interzic fumatul in spatii publice inchise, mai ales prin prisma introducerii si aplicarii corecte si ferme a unor sanctiuni clare a celor care incalca dreptul semenilor lor de a nu fuma