Jurnalul National: Cu insomnia, la neurolog (Autoare: Magda Marincovici)
Multi romani sufera de tulburari ale somnului si le trateaza cu doua ceaiuri si trei pastile
Nu dormi, ia o pastila! Este reteta multor romani care au insomnii. Conf. dr. Cristina Panea, sefa Clinicii neurologie a Spitalului de Urgenta Elias, avertizeaza ca tulburarile somnului sunt preponderent de natura neurologica si sunt frecvent neglijate.
'Tulburarile somnului sunt in mare masura neurologice si sunt un capitol neglijat in tara noastra. La ora actuala, la noi, sunt diagnosticati si tratati pacientii cu probleme de respiratie in somn, apneea de somn, de care se ocupa colegii pneumologi. Dar cei cu apnee reprezinta sub 20% din totalitatea celor care au tulburari de somn, de care nu sunt constienti. Or, aceasta patologie este predominant neurologica, pentru ca mecanismele de producerea si mentinerea somnului sunt neurologice'.
Tulburarile somnului au multiple cauze. 'Pot fi, pe de o parte, reactii la modul de viata si la stres, care determina insomnii sau o igiena incorecta a somnului. Ma refer in special la tinerii care pierd noptile, care-si modifica ritmul de somn cu consecinte majore asupra starii de sanatate pe termen scurt si lung. Pe de alta parte, pot fi boli intrinseci ale creierului. Dar nu suntem constienti de ele, le consideram stari banale pe care le tratam cu doua ceaiuri si trei pastile si, apoi, ne vaitam de tulburari de atentie, de oboseala, scaderea randamentului profesional. In realitate, sunt tulburari de somn', explica conf. dr. Panea.
Tulburarile somnului reprezinta un capitol care ar trebui dezvoltat pentru a mari numarul pacientilor tratati. Avem deja cateva centre la Spitalele Elias, Universitar din Bucuresti, la Tg. Mures, Cluj Napoca, sunt niste incercari la Iasi. 'Vreau sa dezvoltam partea de neurologie care este prioritara in patologia somnului. Tulburarea de respiratie in somn este o consecinta a dereglarilor somnului. Dar tulburarile de somn se pot extinde asupra circulatiei sangelui, activitatilor intelectuale, a gandirii, memoriei etc. Este foarte bine ca se trateaza tulburarile de respiratie, pentru ca dupa insomnie, sunt pe locul doi in frecventa tulburarilor somnului. Dar trebuie abordate global, inclusiv cu ajutorul psihatrilor, care se ocupa de insomnii, dar din punct de vedere al tratarii sindromului in sine si nu al definirii formei, si al abordarii cauzei. Insomnia nu se rezuma: Nu dormi, ia o pastila!', preciza conf. dr. Panea.

Prea putini neurologi
Mai sunt pacienti, care au asa-zisa spasmofilie. Conf dr. Panea spune ca, din punct de vedere stiintific, spasmofilia nu exista. De fapt, sunt pierderi de constienta sau modificari fara pierderea completa de constienta generate de o gramada de boli. 'De la o simpla reactie anxioasa, care nu este o boala, ci o tulburare, numita elegant spasomofilie, pana la boli severe, cardiace, care neglijate pot sa duca la stop cardiac sau tumori. Avem foarte multe epilepsii, care se ascund sub termenul de spasmofilie si raman netratate'.
Toate statisticile arata ca avem putini neurologi raportat la populatia tarii: in urma cu zece ani, erau 800, acum sunt aproximativ 500 prin iesirea fireasca la pensie a unor specialisti, plecarea in strainatate si a numarului alarmant de mic de locuri la rezidentiatul organizat de Ministerul Sanatatii. 'Foarte multi neurologi tineri pleaca in strainatate pentru ca isi doresc sa practice medicina conform protocoalelor: acces nelimitat la explorari pentru a nu mai fi expusi nemultumirii personale si a pacientilor, dar si riscului de a fi acuzati de malpraxis, fara nici o vina. Adica, stii ce trebuie sa faci, dar n-ai cu ce. Necesarul de neurologi este enorm pentru ca avem o patologie neurologica exrem de frecventa si, totusi, in mod inexplicabil, numarul de locuri scoase la rezidentiat este foarte mic', subliniza conf. dr Panea.