antena3.ro: Dosarele care il pot transforma pe Traian Basescu din presedinte, in "PUSCARIABIL". FLOTA ii da fiori reci

• Traian Basescu se erijeaza in aparatorul justitiei si statului de drept in Romania si reprezinta tara in fata liderilor europeni. In tot acest timp, arunca cu jigniri in stanga si in dreapta pentru a acoperi problemele pe care chir el, presedintele Romaniei, le are cu respectarea legii.
Traian Basescu este el insusi ‘‘puscariabil‘‘, asa cum ii place sa isi eticheteze adversarii. Cel putin trei dosare il pot infunda dupa ce isi temina mandatul.
Sau poate chiar mai devreme, avand in vedere ca CCR da de inteles ca imunitatea lui Basescu nu e chiar asa intangibila. Antena 3 face astazi recapitularea dosarelor care ii dau fiori reci lui Basescu.
• Flota este cel mai rasunator proces al lui Train Basescu. Seful statului este acuzat, alaturi de alte cateva zeci de persoane, de prejudicierea statului roman cu peste 11.000 de miliarde de lei, dupa vanzarea a 16 nave, in perioada 1991 - 2000. Traian Basescu a fost trimis in judecata in acest dosar, dar cauza a fost blocata dupa ce acesta a devenit presedinte. la scurt timp dupa ce Basescu a ajuns la Palatul Cotroceni, dosarul a fost retrimis de Inalta Curte la DNA, din cauza unor vicii de procedura. Cauza a fost pusa la pastrare dupa ce procurorul sef la DNA de la acea vreme Daniel Morar a invocat faptul ca Traian Basescu are imunitate.
• "Casa din Mihaileanu" este un alt dosar celebru. Cauza priveste modul in care acesta si-a repartizat o casa, in perioada in care era primar. Basescu nu ar fi avut dreptul sa beneficieze de o repartitie de la stat, in conditiile in care mai primise o casa in Constanta si era chirias intr-o casa administrata de RAAPPS. In februarie 2003, Traian Basescu a cumparat casa din Mihaileanu, in baza Legii 112. Insa legea interzice cumpararea unei case de catre un chirias care are sau a avut si a instrainat o alta locuinta. Iar exact intr-o asemenea situatie se afla Traian Basescu. In octombrie 2002, devenise proprietarul unei vile din Otopeni, pe care i-a donat-o fiicei sale, Ioana, o luna mai tarziu.
Dosarul imobilului din Mihaileanu a disparut din arhiva Primariei. Surse din primarie citate de Jurnalul National sustin ca aceste acte ar fi disparut atunci cand Traian Basescu a plecat de la Primaria Capitalei, in anul 2004. Iar in lipsa lor, Parchetul a dat NUP.
• Traian Basescu a fost cercetat si intr-un dosar pentru spalare de bani, dar care a fost suspendat, dupa ce a devenit presedinte. Cauza priveste tranzactiile imobiliare cu omul de afaceri Costel Casuneanu. Astfel, in august 2000, Traian Basescu a cumparat un teren in Baneasa, de 3.700 mp, cu 1,4 miliarde de lei vechi. In aceeasi perioada, afaceristul a luat, de la acelasi proprietar, un teren identic pe care a dat de 4 ori mai mult. Peste doi ani, Traian Basescu i-a vandut terenul cumnatei afaceristului cu 12 miliarde de lei. Insa Sectia de urmarire penala a Parchetului general i-a dat NUP lui Basescu pentru acuzatiile de luare de mita si spalare de bani.
• Retrocedarea Parcului Bordei
Isteria retrocedarii Parcului Bordei a inceput tot cu Traian Basescu. In septembrie 2003 fostul primar al Capitalei a semnat dispozitiile de retrocedare fara a le mai supune votului Consiliului General. Dadea Parcul Bordei in schimbul Satului Francez. A urmat un schimb de terenuri parafat in mandatul de primar al lui Adriean Videanu. S-a ajuns la proces, iar dupa 10 ani de judecata omul de afaceri Costel Constanda a castigat despagubiri record de 165 de milioane de euro in procesul cu Primaria.
• Redeschiderea dosarului ALRO ar putea fi un nou motiv de ingrijorare pentru seful statului. Dosarul ALRO a fost deschis in 2007. Motivul - suspiciuni de subminare a economiei nationale. Timp de 3 luni, procurorii de la Parchetul General au interceptat oameni politici, straini si afaceristi. Anchetatorii voiau sa afle daca grupul Marco, cel care detinea fabrica ALRO, si-a dezvoltat retele de sprijin la cel mai inalt nivel pentru obtinerea de contracte si energie ieftina. Interceptarile insumeaza acum 42 de volume si arata legaturi importante intre asociatii de la ALRO si lumea politica.
• Ultimul dosar care a facut valuri este cel in care e implicata Gabriela Firea. Scandalul a inceput in aprilie anul acesta dupa ce presedintele a numit+o pe Gabriela Firea santajista de profesie si a amenintat+o.
Firea a depus la Parchet o plangere pentru amenintare si santaj. In plus, 176 de parlamentari au semnat un denunt de santaj impotriva presedintelui. Parchetul a dispus urmarirea penala, insa punerea in miscare a actiunii penale a fost suspendata, invocandu-se din nou faptul ca presedintele ar avea imunitate.
• Declaratiile facute de Traian Basescu de-a lungul mandatului de presedinte au fost de mai multe ori obiectul analizei CNCD.
Primul avertisment primit de la Consiliu a fost in 2007 dupa ce jignit o jurnalista de la Antena 3.
Presedintele a atacat verdictul in instanta, iar Inalta Curte a decis ca expresia "tiganca imputita" este discriminare, dar nu reprezinta o contraventie, motiv pentru care magistratii au anulat sanctiunea. Basescu a fost reclamat si pentru declaratiile facute in septembrie 2007 la iesirea din Spitalul Militar Central, unde fusese operat. "In sfarsit am vazut si eu un armean bun a spus presedintele care dupa aceea s-a corectat, numindu-l pe doctor ...competent. Consiliul a decis ca Traian Basescu nu este vinovat de discriminare in acest caz.In 2011, presedintele a fost sanctionat cu avertisment in doua dosare discutate de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Unul a avut ca obiect declaratiile referitoare la "tiganii care cersesc" in Finlanda si celalalt declaratiile referitoare la "urmasii cu dizabilitati" ai unui monarh. Presedintele a fost amendat cu 600 de lei pentru declaratiile facute in noiembrie 2010, la Ljubljana, privind romii nomazi, despre care a afirmat ca "multi dintre ei, in mod traditional, traiesc din ce fura". Basescu a cerut in instanta anularea amenzii, insa Curtea de Apel Bucuresti i-a respins actiunea.In urma cu o saptamana Traian Basescu a fost din nou reclamat la CNCD dupa ce facut o serie de declaratii privind clanurile de romi.