mariustuca.ro / Exclusiv. Presedintele CNAS: Incepand din octombrie, bolnavii cu fibroza gradul IV au acces la terapie fara interferon (Autoare: Magda Marincovici )
De la inceputul lunii octombrie se introduce terapia fara interferon pentru bolnavii cu fibroza gradul IV, iar pana la sfasitul anului pentru bolnavii cu fibroza gradul III, ne-a declarat in exclusivitate dr. Vasile Chiurcea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Astfel, Romania este printre primele cinci tari din Uniunea Europeana, care a introdus aceasta terapie de ultima generatie, una extrem de costisitoare.Potrivit dr. Vasile Chiurcea, presedintele CNAS, de aceasta terapie vor putea beneficia pacientii cu fibroza gradul IV, pacienti care nu mai aveau nici o alternativa terapeutica. Important este ca aceasta terapie s-a introdus destul de repede: in luna mai a obtinut toate avizele necesare din partea autoritatilor de specialitate (Agentia Nationala a Medicamentului, Ministerul Sanatatii) si, iata, in luna octombrie este aprobata, pacientii putand beneficia de aceasta.
Specialistii sustin ca aceasta terapie asigura o rata de vindecare de aproape 98%.
Se estimeaza ca aproximativ 5.000 de pacienti diagnosticati cu fibroza gradul IV, confirmata prin teste hepatice, ar putea primi recomandare pentru terapia fara interferon.