Fundatia Kogaion 115 organizeaza Targ de Buna Vestire" in curtea interioara a Muzeului National al Taranului Roman, in perioada 20 â€" 22 martie 2015.
Pentru a intampina cum se cuvine sarbatoarea cunoscuta in popor si ca Blagovestenia, la targ vor fi specialitati din peste, pregatite cu mare pricepere, dupa retete traditionale din inima Deltei Dunarii: batog de crap argintiu, pastraa de somn, sardelute marinate in ulei picant si vin, salate cu icre de stiuca si de crap.
Ciaunele vor fi incinse de cu zori pentru gustosul Storceag lipovenesc, numit de catre cunoscatori si regina ciorbelor pescaresti”, facut din sturion si somn, inecat in smantana si zeama de lamaie. Pe gratar se vor perpeli carnaciori si mici de somon, invaluiti cu cotlet de ton.
Pentru ca suntem inca in postul Pastelui, la targ puteti gasi zacusca pentru toate gusturile: de vinete, fasole, ciuperci sau chiar cu peste, sucuri naturale si dulceturi, miere, fructe si cozonaci de post. Nu vor lipsi pentru pofticiosi prajiturile de casa, branzeturile proaspete sau afumate, placinte si turta dulce, vinul din Vrancea sau palinca ardeleneasca.
Mesteri populari si mestesugari, artisti plastici si artizani, creatori de frumos si pastratori ai obiceiurilor culturale ale neamului romanesc, vor expune straie populare minutios lucrate, vase din ceramica, icoane, oua incondeiate, superbe covoare, tapiserii si cuverturi traditionale si ne vor incanta prin ingeniozitatea si autenticitatea produselor lor, facute cu multa migala si cu mult suflet.
Pentru cei care apreciaza obiectele vechi si cu valoare istorica, anticarii prezenti la targ vor fi pregatiti cu unelte din lemn, mobilier taranesc sau carti vechi.
Artista populara Filoteia Drajmici, din Vatra Moldovitei, judetul Suceava, va face demonstratii de incondeiat oua.
Cu ajutorul unui instrument numit "chisita" creeaza adevarate bijuterii, apreciate atat de mult si la targurile din afara tarii.
Pentru toti cei interesați, copii si adulti, mestera Ileana Hotopila din satul sucevean Lupcina, va dezvalui tainele realizarii oualelor inchistrite”, in cadrul Atelierului ce se va desfasura in sala Acvariu.
INTRAREA la targ este libera.
Program: zilnic intre orele 10:00-18:00