DeCeNews : Romanii implicati in "Marele Jaf" au furat operele lui MATIZ si GOGHEN

Suspectii arestati in ancheta furtului de tablouri de mare valoare din Muzeul Kunsthal din Rotterdam nu aveau nici macar cunostinte minime de arta, din moment ce la audieri nu au stiut sa scrie corect numele panzelor sustrase sau ale pictorilor semnatari. Potrivit unor surse judiciare, unul dintre romanii anchetati in "Jaful Secolului" din octombrie 2012 a furat operele unuia cu nume asemanator cu marca de autoturism Matiz, in vreme ce altul, in loc de Gauguin a scris, dupa auz, "Goghen"
Dupa audierile care au avut loc marti a reiesit ca Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru, arestati in acest caz, nu ar putea fi creierul furtului celor sapte tablouri din muzeul Kunsthal din Rotterdam, intrucat acestia nu cunosc nimic despre arta, scrie Realitatea TV.
"Ei nici nu au stiut sa scrie numele tablourilor sau ale operelor. Unul dintre ei a stiut ca tabloul furat este un Matisse pentru ca lui i s-a parut cuvantul foarte apropiat de cuvantul Matiz", au declarat pentru Mediafax sursele citate. Dupa ce suspectul ar fi recunoscut implicarea sa in furt in fata procurorilor DIICOT, intrebat cum a retinut numele tablourilor pe care trebuia sa le sustraga din muzeu, a notat: "Stiu ca este un Matisse pentru ca am retinut numele asociindu-l cu Matizul si asa am tinut minte cum il cheama".
Potrivit surselor citate, un alt roman implicat in furt a completat in declaratie numele pictorului Paul Gauguin dupa cum l-a auzit pronuntat, respectiv "Goghen". "Ei nu au dat importanta lui Gauguin sau Matisse, dar au declarat ca atunci cand au vazut un tablou de Pablo Picasso au stiut ca acel tablou este unul valoros pentru ca au auzit la viata lor de acest pictor. Problema este ca cel mai ieftin Picasso este aproximativ 800.000 de euro, in vreme ce un Matisse este cu mult mai scump. Deci ei nu au cunoscut aceste aspecte", au declarat sursele citate.
Sapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin si Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Operele sustrase sunt "Tete d’Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenetre ouverte, dite la fiancee" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" si "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.
Cei trei suspecti romani in furtul din Rotterdam au fost arestati pentru modul organizat in care au actionat, pentru comiterea acesteia pe teritoriul unui stat strain si pentru marimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, arata instanta Judecatoriei Sectorului 5 in motivarea deciziei.