Despre legatura dintre nebunie si talent s-a mai vorbit. Selectia de fata nu vizeaza gradul talentului pacientilor, ci impactul lor asupra umanitatii.

Suferintele oamenilor de geniu : John Forbes Nash
Despre legatura dintre nebunie si talent s-a mai vorbit. Selectia de fata nu vizeaza gradul talentului pacientilor, ci impactul lor asupra umanitatii.
John Forbes Nash, nascut in 1928, matematician american, laureat al Premiului Nobel. Cunoscut publicul larg datorita filmului lui Ron Howard, A Beautiful Mind
Diagnostic. Schizofrenie paranoida.
Simptome. Mania persecutiei, idei obsesive, delir, probleme de autoidentificare, conversatii cu interlocutori inexistenti.
Istoricul bolii. In 1958, revista Fortune l-a numit pe Nash steaua in ascensiune a Americii in noua matematica. In acelasi an i-au aparut primele simptome ale bolii. In 1959, Nash a fost demis de la locul de munca si plasat intr-o clinica psihiatrica intr-o suburbie din Boston (McLean Hospital) pentru tratament obligatoriu. Dupa chimioterapie starea lui s-a imbunatatit oarecum, a fost externat si impreuna cu sotia a plecat in Europa, unde a incercat sa se stabileasca cu statutul de refugiat politic. I-a fost refuzat azilul politic si dupa un timp a fost expulzat din Franta in Statele Unite. Familia s-a stabilit in Princeton. John Nash nu lucra, iar boala a progresat rapid.
In 1961 el a fost internat in Trenton State Hospital, New Jersey, unde a facut un tratament cu insulina. Cu toate acestea, dupa externare, Nash a fugit din nou in Europa, parasindu-si sotia si copilul (in 1962 a divortat, dar fosta sotie, Alicia Lard, a continuat sa-l ajute).
La intoarcerea in SUA, Nash fost de acord sa ia in mod regulat medicamente antipsihotice, iar starea lui s-a imbunatatit intr-atat incat colegii sai au aranjat sa lucreze la Universitatea Princeton. Dar dupa un timp a refuzat tratamentul de teama ca medicamentele i-ar putea afecta abilitatile mentale si munca stiintifica - starea i s-a agravat din nou.
Timp de multi ani, Nash facea vizite la Princeton, scriind pe table formule de neinteles, si vorbind cu vocile. Studentii si profesorii s-au obisnuit cu el, cum te-ai obisnui cu o fantoma inofensiva, iar Nash, spre surprinderea tuturor si-a revenit si s-a reapucat de matematica.
In 1994, la 66 de ani, John Nash (impreuna cu Reinhard Zeltenom si John Harsanyi) a castigat Premiul Nobel pentru economie pentru analiza echilibrului in teoria jocurilor noncooperatiste.
In 2001 sa recasatorit cu Alicia Lard.
Mostenirea sa stiintifica:
- o noua abordare stiintifica a teoriei economice a jocurilor si a asa-numitei matematici a concurentei: Nash a refuzat scenariul standard castigator - pierzator si a construit un model matematic in care cele doua parti concurente doar pierd din cauza rivalitatii continue. Acest scenariu a fost numit conventional Echilibrul lui Nash: jucatorii pastreaza echilibrul, caci orice schimbare le-ar putea inrautati situatia. Cercetarile lui Nash in domeniul teoriei jocului au fost utilizate pe scara larga de catre americani in timpul Razboiului Rece.
(Sursa: Adaptare dupa un articol de Anna Starobinets)