Constiinta unui Liberal de Stanga: Imperiul amenintator
Cu riscul de a fi taxat drept anti-american (e plina tara de idioti, asa ca...), trebuie spus clar un lucru: noi am asteptat investitii americane, si am primit obiele americane. "Investitiile americane" sunt un mit. Singurul lucru in care investesc concret americanii sunt bazele militare. Restul investitiilor sunt mijloace de jaf, prin intermediul monedei lor, dolarul, care domina, deocamdata, lumea finantelor. Investitii concrete, care sa duca la crearea de locuri de munca, n-o sa vedeti de la ei. De la altii, da. Americanii golesc de substanta multe economii, pe care le colonizeaza cu dolarul. Iar banii americani mai degraba distrug locuri de munca, decent platite, prin intermediul conditiilor absurde ale FMI, unul dintre principalele sale instrumente de dominare a lumii, alaturi de dolar.
SUA au ajuns un imperiu militarist, care nu poate supravietui decat jefuindu-si posesiunile. Nu confundati SUA de acum cu acelea din anii 40-50. Acele State Unite, care au facut lumea sa renasca, dupa razboi, nu mai exista. Natiunea binevoitoare s-a metamorfozat, a devenit natiunea amenintatoare.
Daca in anii 50 dominatia americana era dorita, si acceptata, acum este urata, si incepe sa fie respinsa, sub diverse forme. Puterea absoluta din ultimii 30 si mai bine de ani a corupt absolut lidershipul american. Washingtonul nu mai intelege lumea, nu mai accepta diferentele. In locul Cominternului stalinist, avem un soi de Internationala Liberala (liberalism in sens reaganian), la fel de totalitara, in esenta ei, ca si stalinismul. Cand nu mai intelegi lumea, vrei s-o transformi in ceva cunoscut. Lumea nu se va transforma dupa chipul si asemanarea SUA.
Reactia americana la crizele identitare si la reactiile de respingere, generate de pozitia ei, va fi tot mai violenta. Pentru ca SUA nu mai conving, ci doar domina. Ce se va intampla in cazul Rusiei este pilduitor. In mintea unor dementi de la Washington planul este distrugerea Federatiei Ruse, impunerea in fruntea bucatilor rezultate (dupa model iugoslav) a unor slugi ale SUA. Concomitent se desfasoara o actiune de "inconjurare" a Chinei, vezi si vizita lui Obama in Asia, unde sunt vizitate doar tari supuse americanilor, unde este incurajata confruntarea cu China.
Ne asteapta o perioada de grava instabilitate la nivel global. Si eventuala victorie americana - care ar avea un pret urias -va fi cea mai proasta veste pentru umanitate. Ar fi scufundarea definitiva in totalitarism. Pentru ca, de fapt, toate problemele vin din faptul ca SUA au incetat sa mai fie o democratie. Si lucrul asta nu are cum fi schimbat decat de americani. Din pacate, americanii nu pot schimba nimic. Puterea nu le mai apartine de mult. Lor nu le-a ramas decat un ritual golit de continut: mersul la urne. Nu sunt singurii, ce-i drept, care nu mai dispun de puterea de decizie. Dar natiunea lor este aceea care poate face - si face! - cel mai mult rau umanitatii. Dar cui ii pasa de asta?