JURNALUL NATIONAL: Tutunul, sexul oral si cancerul. Trei tigari zilnic maresc cu 31% riscul de infectie cu HPV si de cancere in gura si gat (Autoare: Magda Marincovici)
A fuma si a face sex oral maresc in mod considerabil riscul de cancer al gurii si gatului, provocat de papilomavirusuri transmise sexual, potrivit unui studiu publicat in Journal of the American Medical Association (JAMA). Cercetatorii au ajuns la concluzia ca infectiile bucale cu human papilloma virus (HPV 16) sunt mai frecvente la persoanele care fumeaza sau mesteca tutun.
Acest papilomavirus (HPV 16) este implicat in aproximativ 80% dintre cancerele gatului. HPV 16 este transmis in timpul sexului oral, precizeaza autorii acestui studiu. Ei avertizeaza ca frecventa acestui tip de tumora a crescut cu peste 20% in Statele Unite, in ultimii douazeci de ani. Explicatia implicarii fumatului si a papilomavirusului in apariatia cancerelor bucale si ale gatului este explicata de doctorul Gypsyamber D‘Souza, profesor asociat de epidemiologie la Facultatea de medicina "Johns Hopkins" Baltimore (Maryland, SUA), principalul autor al studiului. "Se pare ca tutunul sporeste probabilitatea infectiilor orale cu papilomavirusuri HPV 16 si chiar daca inca ignoram implicarea, noi suspectam ca organismul fumatorului ar putea sa piarda treptat capacitatea de a elimina cu acet agent patogen, spune doctorul D’Souza.
Autorul studiului sugereaza ca este necesara o combinatie de factori pentru a explica de ce unele persoane purtatoare ale HPV 16 fac cancere orofaringiene direct legate de acest virus, in timp ce alte persoane scapa de aceste boli severe. Studiul a fost efectuat pe un esantion reprezentativ format din 6.887 de persoane, dintre care 2.012 erau fumatoare in perioada derularii cercetarii. Virusul a fost detectat prin prelevari din cavitatea bucala. Participantii au efectuat analize de sange si de urina pentru depistarea a doua substante chimice proprii tutunului: cotinina si NNAL. Persoanele care au aceste substante in sange la un nivel ridicat prezinta un risc mai mare de a avea ADN-ul virusului (HPV 16) in organism comparativ cu persoanele care nu au detectabile in sange urme ale acestor substante chimice, sustin cercetatorii americani. Orice crestere a nivelului de cotinina in sange, echivalent cu trei tigari pe zi, mareste cu peste 30% riscul de infectare cu HPV 16. Aceste rezultate ar putea fi un argument suplimentar, dar categoric de a renunta o data pentru totdeauna la fumat. De asemenea, rezultatele studiului mai arata ca inclusiv consumul limitat de tutun este suficient pentru a se consemna o frecventa mare a infectiei bucale cu HPV 16, concluzioneaza doctorul Carole Fakhry, profesor asociat de otorinolaringologie la Facultatea de medicina a Universitatii Johns Hopkins, co-autor al acestui studiu.