Magda Marincovici (Jurnalul National) : Medicamente rele cu firul de par
Unele antiinflamatoare, pastile de slabit si contraceptive au efecte secundare asupra podoabei capilare

Unele medicamente pot avea ca efect modificarea culorii parului, rarirea si chiar pierderea lui. De exemplu, unele tratamente contra psoriazisului schimba culoarea parului, din brun in rosu sau ingroasa firul de par, demonstreaza cercetatorii de la Universitatea Melbourne (Australia). Autorii acestei cercetari au mai stabilit ca unele medicamente prescrise contra acneei, depresiei, durerii sau unele contraceptive ar putea altera podoaba capilara: sa se rareasca, sa cada, firul de par cret sa devina drept si chiar sa-si schimbe culoarea.
Stim ca medicamentele din chimioterapie "ucid" celule maligne, dar, in acelasi timp, afecteaza serios radacina parului. Si acestea nu sunt singurele medicamente asociate cu efecte secundare asupra parului. Potrivit studiului cercetatorilor australieni, si unele medicamente indicate in stari depresive sau unele pilule contraceptive care au in compozitie progesteron ar putea, de asemenea, sa provoace o usoara rarire a podoabei capilare, explica dermatologul Sam Shuster, profesor doctor la Newcastle University, citat intr-un articol publicat recent in Daily Mail. In cazul unui pacient care a luat intr-o perioada mai lunga de timp aproximativ 100 de pastile de ibuprofen este in pericol de cadere a parului, un efect secundar care macar nu este frecvent.
Un tratament local cu retinoide (derivat al vitaminei A), administrat contra acneei, este la originea degradarii temporare a texturii firului de par, a aspectului, culorii si a densitatii. Efecte asupra podoapei capilare au fost observate si la unele persoane sub tratament contra psoriazisului. La aceste persoane s-a constatat modificarea culorii parului, de exemplu din brun in rosu, si ingrosarea firului. Este esential ca medicul prescriptor si farmacistul sa ii aduca la cunostinta pacientului toate aceste efecte secundare tocmai pentru a atenua impactul asupra acestuia. Apoi, pacientul nu este sfatuit sa alerge la coafor pentru a drege pe ici pe colo ceva din aceste efecte asupa parului, pur si simplu pentru ca sunt reversibile. Chiar si in cazul chimioterapiei, treptat podoaba capilara se reface. "Cand medicamentele afecteaza parul, modificarile sunt mai degraba moderate si dispar o data cu terminarea tratamentului", ne asigura prof. dr. Sam Shuster. In seria medicamentelor cu posibile afectari ale podoabei capilare se mai inscriu: unele antibiotice, antifungice, anticoagulante (heparina, sodiul warfarin), molecule administrare pentru normalizarea nivelului colesterolului din sange, pentru epilepsie, beta-blocante, antiinflamatoare, terapia hormonala, pentru ulcer etc. Medicii atrag atentie si in cazul pastilelor de slabit care, pana sa ne scape de kilogramele in plus, pot sa ne cheleasca. Curat, pastile minune!