Intr-un clasament al celor mai buni soferi din Europa, romanii au despre ei ca soferi o parere buna: ei se vad pe locul doi in tara cu cele mai nesigure sosele.
Romanii se omoara pe capete in trafic, media accidentelor mortale survenite surclasand net media UE, potrivit datelor cuprinse in European Road Statistics 2009 (ERS). Un studiu comparativ IRES, furnizat ziarului Gandul, confirma datele ERS. Cu toate acestea, romanii sustin despre ei insisi ca sunt soferi foarte buni si spun ca doar nemtii ii pot intrece in acest clasament
Romanii se simt in nesiguranta pe soselele lor (65 la suta declara acest lucru). Spre comparatie, doar 24 la suta dintre europeni spun ca resimt nesiguranta pe soselele lor.
Potrivit datelor cuprinse in European Road Statistics 2009, Romania se plaseaza pe ultimul loc in randul tarilor Uniunii Europene, privind reducerea numarului de decese survenite in urma accidentelor rutiere.
Astfel, tara noastra se situeaza cu mult peste media europeana, cu 219 decese la 1 milion de locuitori, respectiv 782 decese la un milion de autoturisme, in intervalul 1990 - 2007, in conditiile in care mediile la nivelul UE pentru acesti doi indicatori sunt 86 de decese la 1 milion de locuitori, respectiv 187 de decese la 1 milion de autoturisme.
Ca o curiozitate, conform acelorasi date, numarul accidentelor rutiere soldate doar cu raniti a scazut in Romania cu 13% in acelasi interval, de la 9700 la 8450 pe an, in timp ce la nivelul UE reducerea inregistrata a fost de 14%. Raportat la populatie, cele mai multe accidente rutiere soldate cu raniti au loc in Slovenia, Austria si Germania, Romania ocupand un surprinzator ultim loc la aceasta categorie, printre tarile Uniunii Europene, in 2007.