Senatorul Haralambie Vochitoiu a sustinut o declaratie politica intitulata: Situatia Complexului Energetic Hunedoara in contextul integrarii in Uniunea Energetica Europeana si importanta in strategia energetica nationala. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Premierul Victor Ponta s-a intalnit la data de 9 februarie 2015 cu delegatia Fondului Monetar International (FMI) ce a solicitat restructurari masive si radicale la Complexul Energetic Hunedoara.
Prim-ministrul Guvernului Romaniei, Victor Ponta a spus foarte clar ca este de acord cu masuri de eficientizare, dar nu va accepta masuri prin care acest sector esential pentru siguranta noastra energetica, pentru dezvoltarea economica si sociala a unor regiuni, masuri care sa duca pe termen mediu si lung la disparitia acestei industrii.
In acest context, la data de 3 aprilie a.c., la sediul Societatii Complexul Energetic Hunedoara din Petrosani, a avut loc dezbaterea Situatia Complexului Energetic Hunedoara, eveniment organizat de Sindicatul Muntele - sindicat reprezentativ la nivelul CEH, la care au fost invitati toti parlamentarii judetului Hunedoara, conducerea executiva a CEH, conducerea CA a CEH, membrii de sindicat, precum si alti factori politici.
In urma acestei dezbateri, pentru salvarea de la intrarea in insolventa a Complexul Energetic Hunedoara, Sindicatul Muntele a conturat urmatoarele concluzii:
1. Urmare prevederilor HG 941/2014, prin care Complexul Energetic Hunedoara SA are acordat acces garantat la retelele electrice pentru o putere de 200 MWh, precum si a faptului ca pentru mentinerea nivelului de siguranta a sistemului electroenergetic national Complexul Energetic Hunedoara S.A. are obligatia de a furniza servicii tehnologice de sistem catre operatorul de transport si sistem la o valoare a puterii electrice de cel putin 500 MWh, pana la data de 31.12.2017, solicitam ca pentru accesul garantat, respectiv cei 200 MWh, Societatii Complexul Energetic Hunedoara S.A. sa i se asigure contravaloarea celor 200 MWh la costurile de productie minime tehnologice ale producatorului de energie pe baza de huila stabilite de catre ANRE. Valoarea serviciilor tehnologice de sistem sa fie stabilite astfel incat sa acopere costurile mari de productie pe care producatorul de energie electrica pe baza de huila le inregistreaza.
2. Faptul ca Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. are obligatia prin lege de a asigura servicii tehnologice de sistem, consideram oportun ca in factura de energie electrica sa fie introdusa o taxa pentru siguranta sistemului energetic national, taxa care printr-o metodologie a ANRE sa sprijine producatorii care asigura serviciile tehnologice de sistem.
3. Tinand cont, ca Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. inregistreaza creante restante care depasesc 200 mil. lei, din care 155 mil. lei reprezinta energie termica livrata catre societatile de termoficare, consideram ca acordarea unui ajutor de stat catre Unitatile Administrativ Teritoriale care au in subordine societati de distributie a energiei termice in Valea Jiului si Municipiului Deva, poate duce la recuperarea creantelor CEH.
4. Contextul geo-politic, faptul ca Uniunea Energetica Europeana solicita tarilor membre UE, ca in strategia energetica nationala sa tina seama in mare masura de resursele energetice ale fiecarui stat, consideram necesara declararea "uraniului, huilei si lignitului" drept resurse minerale de importanta strategica pentru Romania.
5. Obligativitatea achizitionarii certificatelor de CO2 aferente anului 2014, a caror valoare se ridica la aproximativ 40 miI. lei, aduce C.E.H. - S.A. in situatia accesarii unui imprumut care sa asigure finantarea acestora, in caz contrar statul roman va fi pus in situatia platii unei amenzi care depaseste 100 mil. euro.
6. Intrucat Societatea Complexul Energetic asigura servicii de termoficare in Valea Jiului si Municipiul Deva, consideram ca dezvoltarea retelelor de transport a agentului termic va contribui la cresterea numarului de beneficiari si implicit la cresterea veniturilor Societatii Complexul Energetic Hunedoara S.A. Este foarte importanta decizia privind finantarea in ceea ce priveste dezvoltarea si administrarea acestor retele intrucat Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. nu poate asigura resursele financiare din veniturile proprii
Avand in vedere ca Societatea ,,Complexul Energetic Hunedoara” reprezinta cel mai mare agent economic al judetului Hunedoara, va rog, stimati colegi, sa analizati cu atentie posibilitatea solutionarii aspectelor mentionate.