Senator Doina Federovici a sustinut odeclaratie politica cu titlul: " Promovarea integrarii sociale si a solidaritatii intre generatii" Textul declaratiei politice il puteti citi in continuare:
Cu 20 de ani in urma, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat Rezolutia prin care data de 15 mai a fiecarui an sa marcheze Ziua Internationala a familiilor. Este un bun prilej de sensibilizare a factorilor de decizie asupra problemelor privind familia, cat si asupra proceselor sociale, economice si demografice care afecteaza familiile.
Aceasta initiativa internationala are rolul de a furniza orientarile generale asupra modalitatilor de tratare a politicilor si programelor privind familia in cadrul unei abordari globale si integrate a dezvoltarii.
Pentru noi, tema generoasa a acestui an : "Promovarea integrarii sociale si a solidaritatii intre generatii" cuprinde dimensiuni demne de relevat si anume:conceptul democratic, egalitatea de sanse dar si o legislatie complexa a muncii.
Promovarea integrarii sociale se adreseaza unui grup de potentiali beneficiari foarte larg si eterogen. Deoarece principala cale de combatere a starii de marginalizare a persoanelor care pot beneficia de sprijin este integrarea socioprofesionala, demersurile pentru incluziune sociala vor avea ca scop identificarea nevoilor persoanei legate de insertia pe piata muncii si analiza oportunitatilor existente in totalitatea structurilor de economie sociala dezvoltate pe piata in ultimii ani. Se are in vedere totodata un pachet legislativ de completare a reglementarilor in domeniu.
Se impune asadar realizarea, in paralel, a unei ample activitati de cercetare la nivel national cu privire la mecanismele si modelele de buna practica ale economiei sociale precum si o analiza comparativa din punct de vedere legislativ ce va sta la baza imbunatatii mecanismelor economiei sociale dar si a legislatiei in domeniul integrarii sociale in Romania
In ceeace priveste solidaritatea intre generatii, se porneste de la o constatare universal valabila, potrivit careia populatia se afla in plin proces de imbatranire. Aceasta evolutie demografica este consecinta inevitabila a progreselor considerabile inregistrate de societate: o rata a mortalitatii substantial redusa si deci o speranta de viata mai mare. Segmentul de populatie cu varsta de 65 de ani si peste va reprezenta, in 2060, mai mult de 29,3% din populatia UE (fata de 16%, in 2010).
Romania, la fel ca alte tari europene, traverseaza un proces de imbatranire semnificativa a populatiei. In anul 2050, se asteapta ca piramida demografica a varstelor sa aiba o baza considerabil redusa, datorita cresterii accelerate a numarului de pensionari. Populatia tanara este necesar, sa incerce sa realizeze dezideratele unei conlucrari armonioase. Mai mult decat atat, imbatranirea activa este esentiala pentru a se mentine solidaritatea intre generatii, pentru a asigura transmiterea experientei indelungate in domenii in care sunt necesari oameni cu experienta si probitate profesionala, care sa asigure continuitatea profesionala in domeniul lor, prin fomarea de noi generatii profesionale in respectivele domenii de activitate.
Societatea apreciaza din ce in ce mai mult contributia pe care o pot aduce persoanele varstnice. Aceasta abordare este benefica nu doar pentru persoana in cauza, ci pentru intreaga societate.
Romanii au nevoie acum de politici bune: in domeniul protectiei sociale, iar USL le poate oferi romanilor buna guvernare.