AGERPRES: Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice: Sectorul farmaceutic este afectat de conditiile nefavorabile de piata

Sectorul medicamentelor generice si biosimilare resimte in mod profund efectele negative determinate de conditiile tot mai ostile de pita, in pofida datelor statistice relativ optimiste publicate recent de companiile de analiza de piata specializate in industria farmaceutica, apreciaza reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), intr-un comunicat remis luni AGERPRES.

APMGR atrage atentia ca datele statistice sunt doar teoretice, insa in realitate ele trebuie privite in contextul mai larg al pietei care afecteaza profitabilitatea la nivelul companiilor producatoare.

"Exista din pacate o diferenta considerabila intre situatia teoretica si cea concreta, reala a pietei farma si a producătorilor de medicamente. De exemplu, studiile sunt bazate pe un curs leu-euro sub nivelul celui real, in baza caruia opereaza piata. De asemenea, cresterile de piata se raporteaza teoretic la prturile din farmacii, dar aceste preturi includ marjele de distributie si reducerile pe care producatorii de medicamente generice si biosimilare sunt obligati sa le plateasca pentru a-si vedea produsele comercializate", a explicat Dragos Damian, presedintele APMGR.

El a mai precizat ca studiile privind evolutia pietei de medicamente ar trebui sa ia in calcul taxa clawback, platita doar de producatori la un nivel de aproximativ 14% din cifra de afaceri in prima jumatate a anului 2013 si sa excluda totodata exporturile paralele, estimate la 15-20% din piata medicamentelor originale si care incep sa atinga inclusiv piata produselor generice.

De asemenea, intarzierile de peste 300 zile la incasarea facturilor pentru medicamentele cu prescriptie determina costuri de acoperire a riscului de neincasare, pe care producatorii sunt obligati sa le suporte. Toate aceste aspecte limiteaza considerabil profitabilitatea companiilor producatoare de medicamente.

APMGR precizeaza ca piata de medicamente din Romania se confrunta cu o serie intreaga de necunoscute care impiedica producatorii sa-si dezvolte planuri de afaceri pe termen mediu si lung.

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) reprezinta principalele companii producatoare de medicamente generice din Romania si este afiliata la Asociatia Europeana a Producatorilor de Medicamente Generice (EGA - European Generic Medicines Association).

Potrivit datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim, la nivelul ultimelor 6 luni, respectiv ianuarie-iunie 2013, valoarea totala a pietei farmaceutice a fost de 5,9 miliarde lei, in crestere cu 3,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pe segmente, ratele de crestere in moneda nationala au fost de 2,5% -pentru medicamente pe baza de reteta (Rx) din farmacii, 9,2% - pentru medicamente fara prescriptie (OTC) si 3,1% - pentru spitale.

Valoarea totala a pietei, din iulie 2012 si pana in iunie 2013, a fost de 11,92 miliarde lei, in crestere cu 4% fata de precedenta perioada similara. Ratele de crestere, in lei, au fost de 3,6% (Rx), 8,6% (OTC) si 1,9% (spitale).