Jurnalul National: Derapaje provocate de tumorile pe creier: pierderea memoriei, a limbajului, miscari involuntare, tulburari de vedere (Autor: Florin Condurateanu)

Lucru cel mai simplu de inteles in cazul unei tumori cerebrale este faptul ca craniul este o cutie osoasa, care nu se poate dilata. Orice formatiune care apare in interior apasa asupra structurilor creierului deteriorandu-le grav. Firesc, tumorile cerebrale, in jumatate dintre cazuri, isi fac simtita prezenta prin dureri de cap, dar si prin varsaturi. Iata insa si alte simptome ce anunta formarea unei tumori cerebrale. Tumorile cerebrale duc la tulburari ale functiilor cognitive, de cunoastere. Bolnavul isi pierde memoria, iar cand tumoarea este in emisfera stanga a creierului se pierde si limbajul. Suferindul nu mai intelege nici semnificatia cuvintelor, el vorbeste si nu stie ce vorbeste sau intelege, dar nu poate vorbi decat in silabe. Cand tumoarea este in emisfera dreapta, bolnavul isi neglijeaza partea stanga. Isi ignora mana stanga, piciorul stang ca si cand n-ar exista.

Bolnavul cu tumoare in emisfera dreapta ocupa doar partea dreapta a patului si nu-si mai recunoaste piciorul si mana stanga. Tot din pricina unei tumori in emisfera dreapta apar tulburari de gesturi. Bolnavul nu mai stie sa faca nodul la cravata, nu mai stie sa-si puna pijamaua, nu mai stie sa inchida usa. Se comporta ca si cand ar avea doar o jumatate din corp. Daca tumoarea se afla in partea occipitala apar tulburari de vedere. Bolnavul vede ce e in jur, dar nu-si da seama de semnificatia celor vazute. Vede pe strada o persoana apropiata, dar nu o mai recunoaste. Tumorile cerebrale produc si epilepsii. De exemplu, epilepsia de tip Jackson, adica o epilepsie motorie cu miscari involuntare. Cand tumoarea se afla in lobul frontal ascendent, bolnavul are convulsii la picioare care se extind apoi la maini si la fata. Suferindul nu-si pierde cunostinta. Cand tumoarea este in lobul frontal jos, miscarile involuntare apar mai intai la buze. Poate provoca si epilepsia senzitiva. Bolnavul nu mai are convulsii, dar simte o senzatie de amorteala, intepaturi, dar tot in succesiunea picior-mana-fata. Tumorile cerebrale pot conduce si la epilepsia temporara cu crize de genul "deja-vazut", "deja cunoscut". Bolnavul il ia in brate pe strada pe un strain pe care nu-l cunoaste. Apare si reversul. "Jamais vu, jamais connu", cand suferindul nu-si mai recunoaste familia. Extirparea tumorii trebuie sa vizeze conservarea a cat mai mult din tesuturile vecine. Extirparea tumorii este urmata de radioterapie si de cura cu citostatice aplicabile local.