Senatorul Sorin Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica intitulata "Situatia profesorilor din mediul rural", pe care o puteti citi in continuare.

Copiii nostri abia au intrat in vacanta, dar nu putem sa nu ne gandim ca peste trei luni se va auzi din nou clinchetul clopotelului si portile scolilor se vor deschide pentru a-i primi pe urmatorii bobocei. Unii vor intra in clase curate, cu mobilier nou, avand bucuria de a fi intampinati de profesori titulari, bine pregatiti, altii vor pasi in sali neigienizate, cu mobilier vechi si vor fi preluati de cadre didactice necalificate. Acest din urma lucru se intampla, in general, in mediul rural, acolo unde profesorii sunt total demotivati pentru a preda.
Stim foarte bine, dragi colegi, ca de-a lungul multor ani, invatamantul romanesc a fost numit "prioritate nationala", dar numai declarativ. Din pacate, meseria de dascal este trecuta in derizoriu, profesorii sunt tratati cu indiferenta, sunt platiti mai prost decat multe alte categorii profesionale, chiar daca nivelul studiilor domniilor lor este unul ridicat. In mediul rural, in special, sunt foarte multe cadre didactice suplinitoare, nevoite sa-si asigure transportul si cazarea din bani proprii, lucru care duce la cheltuieli majore dintr-un salariu ce abia le ajunge pentru un trai decent, obligate sa faca naveta zeci de km deoarece nu li se pun la dispozitie locuinte de serviciu, trebuie sa predea in sistem simultan, ceea ce presupune un mare volum de munca pentru elaborarea proiectarii didactice, pentru corectarea caietelor, a testelor. Profesorii de aici sunt nevoiti sa organizeze sedinte diferite cu parintii pe nivel de clase, sa elaboreze optionale in functie de specificul comunitatii locale, sa rezolve problemele de abandon scolar cu care se confrunta, sa caute si sa parcurga programe de formare, chiar daca, pana la institutiile de perfectionare profesionala, distanta este mare.
Am putea enumera o multitudine de probleme cu care se confrunta dascalii din mediul rural, dar sunt convins ca fiecare dintre dumneavoastra le cunoaste. Sa incercam, stimati colegi, ca prin actele normative pe care le vom elabora, sa facem invatamantul din mediul rural atractiv, astfel incat dificultatile pe care le-am enumerat anterior sa devina inexistente.