Senatorul Nicolae Moga a sustinut o declaratie politica cu titlul: "SISTEMUL MEDICAL NECESITA TERAPIE DE URGENTA"

In ultima perioada au avut loc proteste ale medicilor. Motivul este subfinantarea sistemului de sanatate - veniturile sunt mici in raport cu volumul de munca, din spitale lipsesc dotari, echipamente medicale de baza si medicamentele de urgenta. In multe spitale din Romania se lucreaza la cota de avarie, in sectii este un deficit major de medici.
Carentele grave ale sistemului medical au facut ca Romania sa piarda din 2007 pana azi 28.000 de doctori si 17.000 de cadre medii sanitare.
Date ingrijoratoare arata ca in Romania sunt inregistrati la ora actuala 42.000 de medici in timp ce rata migratiei doctorilor, la nivelul semestrului I - 2013 este de 9%, fata de media europeana care este de 2,5%.
Un semnal de alarma deriva din studiile realizate de Colegiul Medicilor din Romania care atesta la nivelul anului 2012 ca 64% dintre studentii la medicina si 60% dintre doctorii care inca sunt in tara intentioneaza sa paraseasca Romania in viitorul apropiat.
Fata de aceasta situatie se impune totusi o constatare amara: Romania investeste intr-un student la medicina aproximativ 30.000 de lei pe durata celor 6 ani de studii. Este vorba despre cheltuielile cu salariile profesorilor, cu materialele didactice si administrare. Se investeste in acest domeniu mai mult decat pentru studentii de la alte facultati, materialele necesare formarii unui doctor necesitand costuri mai mari. Insa daca tanarul nu activeaza in sistemul medical romanesc, iar taxele si impozitele noastre se indreapta catre bugetul tarii de "adoptie", statul roman nu isi mai recupereaza investitia.
Romania este una dintre tarile care da, anual, cei mai multi absolventi de medicina din lume, in jur de 6.500. Un medic rezident castiga la ora actuala in jur de 900 de lei, in conditiile in care munceste zilnic, de dimineata pana seara. Din acesti bani nu se poate trai decent.
Venind in intampinarea solutionarii situatiei acestor tineri, Guvernul are in vedere acordarea pentru medicii si farmacistii rezidenti cu un salariu brut mai mic decat 3.000 lei, a unei burse in valoare de 670 lei. Potrivit notei de fundamentare, aceasta decizie este generata de faptul ca, in prezent, medicii rezidenti beneficiaza de venituri salariale care nu ii motiveaza sa isi desfasoare activitatea in unitati sanitare din Romania, inregistrandu-se, in ultima perioada, migrari masive ale acestora catre unitati sanitare din alte tari. Este un inceput bun care sunt sigur ca va fi urmat si de alte masuri benefice.
Nu trebuie sa asistam tacuti si pasivi la nemultumirile acestei categorii profesionale de care depinde sanatatea fiecarui roman.
Dar si medicii trebuie sa respecte Juramantul lui Hippocrate din care imi permit sa citez : "In orice casa voi intra, o voi face numai spre folosul si bunastarea bolnavilor".
E necesar sa actionam eficient pentru a apara independenta si respectul profesiei de medic precum si buna ingrijire a pacientilor.